4 коментара
matrikantc

Матрикант – в търсене на отговори на вечните въпроси

Нов български киберпънк роман е свободен за сваляне в мрежата.

Изображение с име: matrikant
Корицата на романа

Съществува ли човешка душа? Какво представлява идентичност на личността и може ли тя да се унаследява? Възможно ли е хората да постигнат безсмъртие?

Тези въпроси задава Александър Белтов в дебютния си роман „Матрикант“. Авторът се впуска смело в почти неизследвания от българския писател жанр киберпънк.

Ако се интересувате от тези фундаментални разсъждения, терзаещи човешките мозъци от хилядолетия, то този роман изглежда подходящ за вас. В него може да намерите отправни точки за размисъл, относно психология, философия, религия, и разбира се, най-вече био-етика.

Светът през 21 век е разделно време. Епоха, в която икономическата и финансова криза са допринесли за чувство на безперспективност и обреченост у хората. Единствената надежда на човечеството е този чудодеен, революционен пробив в науката, който ще спаси изчерпването на така необходимите ресурси за храна и енергия и ще гарантира оцеляването и продължаването на човешкия род на планетата.

Главният герой на романа е млад политик, заел се да брани установения в държавата ред, докато тази технологична революция се случи, защото, според него, всяко друго насилствено решаване на проблемите с изчерпващите се ресурси ще бъде твърде рисковано. Всяка необмислена насилствена промяна ще бъде последвана от анархия и безконтролно изчерпване на и без това оскъдните ресурси и това вероятно ще бъде краят на обитаване на планетата от най-разумния биологичен вид.

Изображение с име: alexanderbeltov
Авторът Белтов

По стечение на обстоятелствата обаче, когато губи тялото си и попада в центъра на събития – част от така наречената технологична революция, героят е обречен да промени мирогледа и нагласите си относно нея. Сега той е принуден да се бори единствено за оцеляването на тялото, което обитава неговата идентичност и се оказва в ситуация, в която неговите „родители”, при отказа му да се подчинява на техните планове, се превръщат в негов враг. В новото си „амплоа” той среща хора от различни прослойки и в резултат от това общуване изпитва различни емоции, които водят неговите по-нататъшни действия. Сблъсква се с различни разбирания и реакции за настъпващата нова био-технологична ера на човечеството (трансхуманизъм).

„Матрикант“ бе публикуван преди броени дни и може да бъде свален свободно от сайта на книгата.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата