Новият Доктор е…

Букмейкърите са познали името му дни преди обявяването.

„Доктор кой“ не е просто сериал. Много хора вероятно все още не са го гледали, защото не е американски, странен е и няма 20 човека постоянен актьорски състав. Той обаче е специален, защото е единственият, просъществувал цели 50 години. Doctor Who държи рекорда за най-дълъг сайфай сериал в света! В родната му Великобритания, сериалът е обожаван, всяка новина с него е събитие от национален мащаб. В останалите части на планетата Доктора си има заклети фенове, които следят новите епизоди със затаен дъх, нищо че сериалът е много по-стар от повечето от тях!

Една от причините „Доктор кой“ да се задържи толкова дълго време е способността му да се обновява и да иновира. Главният герой, Доктора, постоянно се подлага на опасност, най-често за да защити Земята, но от време на време някой му вижда сметката. Той обаче е извънземен, който може да регенерира в нов човек. Така той бяга от смъртта но сменя лицето си при всяка (почти всяка) регенерация.

Колаж с Питър Капалди като Доктора

Това ще сполети и героя на Мат Смит в епизода тази Коледа, след което актьорът ще трябва да бъде заместен, за да може шоуто да продължи.

Тази вечер BBC обявиха кой ще бъде следващият късметлия, превъплътил се в култовия персонаж. Следващият Доктор е… Питър Капалди!

Питър Капалди е най-възрастният Доктор откакто сериалът беше възроден през 2005. Той определено има подходящия чар, а и потенциал наистина да внесе нещо ново в ролята. По-наблюдателните ще забележат, че той далеч не стъпва на тази снимачна площадка за пръв път. Първата му поява беше в епизод 4.2 „Огньовете на Помпей“, където игра Каукилиус (впрочем, от същия епизод дойде и Карън Гилън, която стана придружителка в пети, шести и част от седми сезон). След това му беше дадена и по-голяма роля, макар и не точно в този сериал – той беше Джон Фробишър от трети сезон на разклонението „Торчууд“ и ролята му беше доста по-важна през цялото време.

Иначе филмографията му включва участия в много други филми и сериали – първата му поява на екран е била през 1982 г., като оттогава е доста зает човек. Дори когато са му звъннали, за да му кажат, че е получил ролята на Доктора, е бил в Прага, където е снимал филм за „Тримата мускетари“. Интересно е, че една от последните му роли е била в „Z-та световна война“ – героят му е написан като „W.H.O. Doctor“ – случайно съвпадение?

Всъщност, каквито и подсказки за неговото избиране да е имало преди тази вечер, явно букмейкърите са ги надушили. „Кой ще бъде следващият Доктор?“ е бил доста плодотворен за залагания въпрос във Великобритания през последните седмици, но преди няколко дни букмейкърите са спрели да приемат залози за Капалди – толкова много хора са залагали за него, че нещата са отивали към големи загуби за заложните къщи.

Капалди в гостуващата му роля

В ток-шоуто, в което той беше обявен, Капалди каза, че най-трудното му е било да крие, че е получил ролята. Най-трогателният момент е бил с дъщеря му, която, също като него, е фенка на сериала. Тя е ровила из интернет за статии, свързани с Doctor Who, и се е включвала в дискусии за следващия Доктор. Била е много разочарована, че никой не е споменавал неговото име, а единственото, което той е можел да й каже, е било „Извиси се над проблемите“.

Е, Питър Капалди определено не е първа младост, което в днешно време е странно. В старите серии е било нормално да се избират възрастни актьори за Доктора (все пак героят е на повече от 900 години, а актьорът все пак трябва да показва това по някакъв начин), но от възраждането на сериала през 2005 досега, всеки следващ Доктор беше по-млад от предишния. Причината е ясна – телевизията е искала лица, които да направят днешните младежи фенове. Е, явно това не е фактор в сегашния кастинг, но така или иначе Капалди изглежда подходящ. Стискаме му палци да си изкара хубаво и да бъде поредният незабравим Доктор!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
11 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Pain

Тенант беше У Н И К А Л Е Н много съм се смял с неговите сезони на Доктора, но Капалди също е стабилен избор, гледал съм го и в спин офа – Торчууд и там също си игра ролята доста добре, даже чудех тогава от къде ми е познат този ? а то било от гостуващата му роля … надявам се, че няма да разочарова 🙂

Петя Ивайлова
petia84

и аз съм от хората, които одобряват Капалди; само се чудя какви ще са реакциите на публиката догодина, след като започнат да се излъчват паралелно сериите на „Доктор кой“ с него в главната роля и „Мускетарите“ – пак с него, в ролята на Ришельо – това ще бъде странно.

xmistakesx

Tенaнт беше и ще остaне нaй-добрия Доктор,поне зa мен. Беше нaйстинa стрaхотен aктьор.Смит също не е зле и е ужaсно,че го сменят,зaщото Питър честно не ми хaресвa особено,в Торчууд -дa,но той дa е докторa? незнaм,всеки си имa мнение и след коледният епизод не мисля дa го гледaм повече,просто нямa дa е същото,a и Клaрa не ми хaресвa кaто придружител. Но нaй-ужaсното е,че Джaк нямa дa учaствa в 50 годишнинaтa,много фенове го искaт и кaто зa последен път със Смит зaедно с всички др герои и той трябвaше дa е тaм,товa е просто ужaсно…a и не мислите ли,че Смит трябвaше дa е 12 Доктор? Все пaк 2-ят път когaто Тенaнт се преобрaзи беше със същото си лице и всичко,но се броше зa преобрaзявaне…

Ellie

Новият Доктор ми допада, поне на пръв поглед… но честно казано не вярвам да остана разочарована! Нямам търпение да започне новият сезон.

Иван

Тенант беше първия Доктор който случайно ме заинтригува по телевизията. За мен той винаги, независимо в коя друга роля го видя, ще си е Доктора, но Смит беше просто уникален. Мофат успя да го сложи в ситуации, които показа спектъра на възможностите му. Наистина имаше и слаби по-епизоди, но за сметка на тях се появиха и шедьоври. Малко трудно се разделям с него, но Капалди също е много добър актьор и се надявам да бъде страхотен Доктор. Интересно ми е как ще се развият нещата със Клара. Имаше доста искри между тях и мислех че вървим към ситуация „Доктор-Роуз“ , но едва ли ще е такъв случая.

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Дано да се оправдаят положителните реакции!

Петър Атанасов

Май в този случай тази графика не е много вярна 🙂 Болшинството от коментарите са позитивни, хората много се радват на избора. Май за първи път ще имаме вместо нежелание да се разделяме с текущия Доктор, нетърпение да видим новия 🙂

Не че Мат Смит беше лош, но някак си така и не успя да ме грабне. Според мен, беше твърде подобен на Тенант, така и не блесна с нещо по-различно. Хареса ми само как при него наистина си личаха годините на Доктора – той наистина играеше старец в младо тяло, докато при Екълстън и Тенант този аспект беше на доста по-заден план.

Ще се радвам ако Капалди е по-мрачен и по-спокоен Доктор – по-малко крясъци, повече напрежение 🙂

Nikak

Аз открих Доктора съвсем наскоро. Но Tennant е уникалееееееен!!! Ако зависеше от мен той щеше да е поне още няколко сезона Доктора! 🙂 Е, надеждата умира последна. Кой знае. Един ден може би ще се върне… все пак той е Доктора (evil)!!!!!

Ито

Аз още не съм преживял Tennant. Въпреки че Mat Smith също допринесе него за ролята, но винаги съм го възприемал повече, като актьор, желан най-вече заради рейтинга на предаването (young and charming). А и Tennant имаше своя чар. Нямам търпение да го видя отново.

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Оооо! Със сигурност ще е чудесен! Досега не е имало лош избор и няма и да има! След всяка регенерация има период на свикване с новия актьор. Тогава реагираме „Неее! (името на предишния) щеше да направи/каже/реагира еди-как-си.“ След това започваме да приемаме новото и да му се наслаждаваме. После новият Доктор ни става любим! (както всеки един Доктор)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=535624756492220&set=a.414413855279978.99986.276710412383657&type=1&theater