5 коментара
Robocop remake fanposter

Футуристични очила добавят изглед като на Кийра и Робокоп

Японски прототип бие гугъл-очилата по възможности.

Изображение с име: docomo-glasses-nastroikaОбикновено, ако си поръчвате вечеря в чужбина, не би трябвало да се затруднявате – в повечето случаи се оправяте с английския, а и в менюто има картинки. Но, колкото и да сте уверени в лингвистичните си способности, знаете ли всички видове подправки, зеленчуци и ястия на английски? А и какво да правим ако няма картинки?

Как какво – слагаме Интелигентните очила на NTT Docomo и забравяме всякакви грижи и бариери в международната комуникация. Това е нов прототип на японска компания – очила за носене, които превеждат чужди езици на нашия роден (Звучи доста футуристично дори и за очилата на Гугъл, нали?).

На демонстрация в Японския CEATEC тези умни очила успешно са превеждали от и на японски, китайски, корейски и английски в реално време. Веднъж засекли текст пред тях, очилата включват технологията за разпознаване на символи и върху стъклата им започва да се проектира, и то точно върху чуждоезичния текст, нов такъв на разбираем за нас език. Яко, а? Все пак има едно „НО“ – текущият прототип има известно забавяне от около 5 секунди. Това обаче е пренебрежимо малко време за такава удобна технология, и то все още на етап прототип.

Изображение с име: docomo-ochila-pregledДруга опция на тези очила може да ви се стори още по зашеметяваща. Устройството има възможност да манипулира изображението, използвайки засичане на движението на ръцете ни, тоест да превръща очилата в някакво подобие на тъч скрийн.

Друго възможно поле за изява на тези очила е лицевото разпознаване. Също като в „Континиум“, „Бионикал“ и „Терминатор“, пред очите на човека ще излиза пълна информация за лицето отсреща – име, лични данни, работа и друга информация. Това, което преди години смятахме за далечно бъдеще, вече е напълно достижимо, стига само да има изградена подробна база от данни (всъщност фейсбук е точно такава 😀 )

В момента, разработчиците работят усилено за да успеят да ни зарадват с краен продукт до 2020 г. (свързано е с Олимпийските игри в Токио). Подобряване на размера, тежестта, живота на батерията (всичко както и в модерните смартфони) са едни от от основните цели на NTT Docomo. Също така, компанията разчита, че тези очила биха били в плюс и на туризма.

източник: BBC

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата