Футуристични очила добавят изглед като на Кийра и Робокоп

Японски прототип бие гугъл-очилата по възможности.

Обикновено, ако си поръчвате вечеря в чужбина, не би трябвало да се затруднявате – в повечето случаи се оправяте с английския, а и в менюто има картинки. Но, колкото и да сте уверени в лингвистичните си способности, знаете ли всички видове подправки, зеленчуци и ястия на английски? А и какво да правим ако няма картинки?

Как какво – слагаме Интелигентните очила на NTT Docomo и забравяме всякакви грижи и бариери в международната комуникация. Това е нов прототип на японска компания – очила за носене, които превеждат чужди езици на нашия роден (Звучи доста футуристично дори и за очилата на Гугъл, нали?).

На демонстрация в Японския CEATEC тези умни очила успешно са превеждали от и на японски, китайски, корейски и английски в реално време. Веднъж засекли текст пред тях, очилата включват технологията за разпознаване на символи и върху стъклата им започва да се проектира, и то точно върху чуждоезичния текст, нов такъв на разбираем за нас език. Яко, а? Все пак има едно „НО“ – текущият прототип има известно забавяне от около 5 секунди. Това обаче е пренебрежимо малко време за такава удобна технология, и то все още на етап прототип.

Друга опция на тези очила може да ви се стори още по зашеметяваща. Устройството има възможност да манипулира изображението, използвайки засичане на движението на ръцете ни, тоест да превръща очилата в някакво подобие на тъч скрийн.

Друго възможно поле за изява на тези очила е лицевото разпознаване. Също като в „Континиум“, „Бионикал“ и „Терминатор“, пред очите на човека ще излиза пълна информация за лицето отсреща – име, лични данни, работа и друга информация. Това, което преди години смятахме за далечно бъдеще, вече е напълно достижимо, стига само да има изградена подробна база от данни (всъщност фейсбук е точно такава 😀 )

В момента, разработчиците работят усилено за да успеят да ни зарадват с краен продукт до 2020 г. (свързано е с Олимпийските игри в Токио). Подобряване на размера, тежестта, живота на батерията (всичко както и в модерните смартфони) са едни от от основните цели на NTT Docomo. Също така, компанията разчита, че тези очила биха били в плюс и на туризма.

източник: BBC

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Мира
Pepper

Te се завръщат, но няма да произвеждат хардуер, а само ще го сглобяват на място. Някакво начало е, дано им потръгне и да започнат собствено производство.

Петър Атанасов ПРАВЕЦ се завръща, ако не си следил новините близките месеци

Иначе като идея очилата изглеждат супер, обаче света в който живеем не е от най-идеалните и се страхувам какви ли не приложения могат да им причислят, разните болни мозъци.

Pain

Е това е прототип все пак…. ще им барнат готин дизайн не бой се 🙂 😉

Петър Атанасов

Да поработят малко и върху дизайна, че не ми се ходи с подобие на компютър Правец на главата. Да, знам, че няма място за сравнение, но именно такава асоциация ми пробуди втората снимка.

Петя Ивайлова
petia84

това е много по-готино от очилата на Гугъл! Като станат по около 300 – 400 лв си вземам веднага! 🙂