railsea-port

Накъде водят морелсите?

До дни излиза новата странна фантастика на Чайна Миевил – „Морелси“, изд. „Изток-Запад“.

Най-новият роман на Чайна Миевил, „Морелси“, излиза у нас на 25 ноември! За адекватната промоция на събитието от издателство „Изток-Запад“ са подготвили и специален трейлър, загатващ за мрака и чудовищата, дебнещи героите в антиутопичния роман:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: picture_1162За да добиете представа какъв е светът на „Морелси“, трябва да си представите странна, дори плашеща картина: една умираща планета с релсов океан и безбрежни пустини, прорязани от подземни лабиринти, из които дебнат гигантски гризачи. „Морелси“ е алтернативна версия на великия „Моби Дик“ на Херман Мелвил и навява асоциации както с приключенските класики на Робърт Луис Стивънсън, така и с научнофантастични еталони като „Дюн“ на Франк Хърбърт.

Чайна Миевил е сред най-изтъкнатите и признати английски фантасти от последните години. Познат у нас вече с няколко романа, сред които са „Градът и градът“ и „Станция Пердидо „, Миевил описва своите произведения като „странна фантастика“ (weird fiction). Активен е и в политиката, а голяма част от убежденията му си проправя път и в творбите му. Миевил има бакалавърска степен по социална антропология от Кеймбриджкия университет и магистърска и докторска степен по международни отношения от Лондонското училище по икономика; преподава творческо писане в Уоруикския университет. Носител на престижните литературни награди „Хюго“, „Локус“, „Артър Кларк“ и Британска награда за фентъзи.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата