2 коментара
bleda sinq tochica ttt

Ние сме само Бледа синя точица

Д-р Карл Сейгън изследва въпроса какво трябва да направим, за да оцелеем в огромната вселена, макар сега да представляваме само „Бледа синя точица“.

Изображение с име: bleda sinq tochica cccНа пазара вече можете да намерите „Бледа синя точица“ на д-р Карл Сейгън, изд. „Изток-Запад“. В стила на „Вселена от нищото“ (и със същия преводач), Сейгън прави своите разсъждения за Вселената и бъдещето на човечеството в космоса достъпни за обикновените хора.

Авторът проследява историята на нашите първи космически стъпки и разглежда бъдещето, което ни очаква, докато се отправяме през Слънчевата система към далечните галактики, които се спотайват след нея. Изследването и евентуалното заселване на други светове не е нито фантазия, нито прищявка, настоява Сейгън, а необходимо условие за оцеляването на човешкия вид. Вдъхновен от едва мъждукащата ни планета, заснета през огромната дистанция на отдалечаващия се от Земята апарат „Вояджър 1”, Сейгън предава своето ясно и хуманно послание:

Това е нашият дом. Това сме ние. Всеки, когото обичате, всеки, когото познавате, всеки, за когото сте чували, всяко човешко създание, съществувало някога, е изживяло живота си тук. Изворите на нашите радости и страдания, хиляди религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и събирач, всеки герой и страхливец, всеки създател и рушител на цивилизации, всеки крал и селянин, всяка млада влюбена двойка, всяка майка и всеки баща, всяко дете, изобретател и изследовател, всеки учител по етика, всеки корумпиран политик, всяка суперзвезда, всеки върховен лидер, всеки светец и грешник в историята на нашия вид са живели тук – на тази прашинка, огряна от слънчев лъч.

Именно тази прашинка трябва да бъде трамплинът към цивилизационния ни напредък – като съхраним себе си и като съумеем да постигнем невъзможното.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата