Русия ще строи космически кораб от ново поколение

Планира се изграждането на свръхтежка ракета, която да е способна на полети до Марс, Юпитер и други планети в Слънчевата система, а също така усилено се работи и по създаването на човешка база на Луната.

Русия може да не е в цветущо икономическо състояние в момента, но явно там има достатъчно хора, които са амбицирали да върнат на страната водещата позиция в космическите изследвания.  Това стана ясно след като тамошната космическа агенция Роскосмос обяви смелите си планове за бъдещето.

По-нисши ракети от клас Ангара за пренос на товари се разработват от доста време и съвсем скоро ще започнат да бъдат използвани.

Единият от тях е създаването на космическа ракета от ново поколение с товароподемност между 80 и 85 тона (самата ракета вероятно ще тежи минимум 160 тона). Кодовото й име в момента е Ангара 7, а целта – да е способна да стига до Марс и Юпитер, а защо не и на курсове между всички планети от Слънчевата система. Създадена е работна група, която вече работи върху проектирането на внушителния апарат.

Другата (и засега малко по-сериозна) амбиция на ръководството на Роскосмос е построяването на Лунна база. Все още не са си избрали дали тя да бъде на повърхността на Луната или в окололунна орбита, но и двата варианта имат своите предимства.

За руска лунна база се говори от години. Въпреки че американците вече са стъпвали на Луната, специалистите от Роскосмос смятат, че изграждането на база на спътника ни е необходима стъпка преди правенето на по-смели планове. Обстановката там може да се използва за обучение на хора, на които предстоят по-сериозни пътувания в космоса (а именно до Марс, към който в момента са насочили погледи всички), а скорошните открития на вода в замразена форма на Луната я правят интересна и от научна гледна точка. Ако космонавтите намерят начин да разграждат лунния лед на водород и кислород, биха могли да получат алтернативен източник на гориво, или поне на това се надява доктора на техническите науки Генадий Райкунов. Липсата на атмосфера пък ще даде възможност за наблюдения и експерименти, които са невъзможни на Земята или на МКС. Още един полезен бонус е близостта на Луната до нас – това дава възможност за сравнително бърза реакция при инцидент, защото курсът Земя-Луна-Земя може да отнема само 6 дни.

Всички тези смели планове изглежда ще бъдат подкрепени финансово и от правителството, както и от международното партньорство на Русия с Европа. Бюджетът на програма „Космическа дейност на Русия за периода 2013-2020 г.“ в момента е 180 милиарда рубли, но се планира рязкото му увеличаване. Само за догодина се очаква да бъдат похарчени 138 милиарда рубли, а за 2015 – 202 милиарда. Инвестициите според руския вицепремиер са оправдани, защото ще доведат със себе си до огромен скок както в науката, така и в промишлеността.

Една хубава лунна база би била идеалната месторабота за любознателните.

За съжаление, всичко казано дотук засега е по-скоро в сферата на научната фантастика. Болшинството руснаци гледат на цялата новина с насмешка. Русия отдавна е загубила водещите си позиции в космическите изследвания и е далеч от решимостта и възможностите (конкретно в този аспект) на СССР. Днешните руснаци не са по-ласкаво настроени към управниците и производството си, отколкото например българите, което обяснява скептицизма им. Никой няма да се учуди ако след тези гръмки новини, проектът потъне в забвение. В полза на песимистите говори и фактът, че въпреки плановете за по-големи бюджети, догодина се очаква поголовно намаляване на заплатите в Роскосмос и съкращаване на 230 работника.

Юрий Алексеев, президентът на Украинската космическа агенция, с която досега Русия си сътрудничи за космически полети, откровено се присмива на обявените планове, твърдейки, че Русия не може сама да осъществи програмата си – както и досега тя ще трябва да разчита на украинска помощ. Според него Ангара 7 е неадекватна на днешните нужди и е начинание, което е малко вероятно да бъде доведено докрай.

И все пак, ако има и малко зрънце сериозност и надежда за успех, ние аплодираме. Може би Роскосмос са се вдъхновили от ентусиазма на Mars One? А дали пък работата на инженерите и физиците по ракетата-чудовище няма да доведе до развитие на някои от ракетните двигатели на бъдещето? Дори и да не ни очаква скоро полет до Марс, живеем в интересно време и си струва да следим новините, дори и засега да са само на ниво мечти.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Ти колко души познаваш от БАН? Или „знаеш“ за БАН само от вестниците? Колкото за вица за Кубрик, ако вярваш на това, няма да пиша какъв си, че ще ми ударят бан(а)на 😀

Иван Петков

Не съм бил лично, затова не мога да кажа ходили ли са на луната или не :))) Но все пак стискам палци скоро да гледаме кацане на Марс, независимо кой го постигне първи и с какви средства 🙂

Петър Атанасов

Ама то не пречи да са построили ракетата и да не са отишли 🙂 Всичко е за шоу и имидж. Много от историческите събития далеч не са се случили така, както е прието да се смята.

Е, въпреки това, аз смятам, че все пак са отишли 🙂

ShepaRd

Да не са ходили. Много ясно, че са отишли то е в техен интерес да отидат. Защо да не отидат? Стига глупости. Пак си гледал някакво клипче как не са отишли 100% сам сигурен! Нали ще дават милиони долари да построят огромна ракета, само и само да не отидат там?

Мнение поредно

Украинската космическа агенция е нещо като нашето БАН клуб на пенсионера всички са на възраст над 75 години и нито един не е летял на нищо със двигател! :)))) От друга страна американците си имат Стенли Кубрик който да им снима фалшиви кадри как кацат на Луната на която всъщност не са ходили поне и не през 60-те!:))