skazanieto tt

Как се е зародил животът?

Днес е излязъл от печат трудът на Ричард Докинс, озаглавен „Сказанието на прадедите“, изд. „Изток-Запад“. Книгата разглежда миналото и бъдещето на човешката еволюция.

Изображение с име: skazanieto_cccНе може да сте фенове на фантастиката и да не сте се питали откъде идва животът и накъде отива той. Новото издание на „Изток-Запад“ се занимава с именно тези въпроси. Ричард Докинс – британски етолог и еволюционен биолог, скептик, преподавател в Оксфордския университет и популяризатор на науката, разглежда еволюцията, историята и бъдещето на живота на Земята в над 800 страници, изпълнени с примери, фотографии и илюстрации.

„Сказанието на прадедите“ е разказ за нашите предци – пречупен и вдъхновен от легендарния сборник „Кентърбърийски разкази” на английския класик Джефри Чосър. Чрез мащабното си изследване световноизвестният учен и автор проф. Ричард Докинс ни повежда на едно поклонение: странстване в продължение на цели четири милиарда години. Ние, съвременните хора, сме поклонниците, и пътуваме назад във времето в търсене на нашите предци. Същевременно, всяко друго живеещо днес същество потегля на свое пътуване със същата мисия. По пътя всеки поклонник разказва своята история, включително и част от процесите, свързани с развитието на живота на Земята. Поклонението продължава все по-назад и по-назад, като дори се разминаваме на косъм с масово унищожение. В крайна сметка преминаваме фундаменталната повратна точка – комбинирането на едноклетъчни, които ще се превърнат в протисти, с бактерия, за образуване на клетка с ядро… След това всички живи организми изминават последната част от поклонението заедно към зараждането на самия живот.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата