Web baner 1000x300 px - 47 Ronin December 2013 - 2 copy

Киану Рийвс се опълчва на злото с една дружина ронини

Повече информация за предстоящия фентъзи епос „47 ронини“ и това как може да спечелите двоен билет за кино или книга.

Липсва ли ви Киану Рийвс? След „Матрицата“ той се позагуби от големите филми в любимия ни жанр. Ето обаче, че най-накрая се завръща, и то в не каква да е роля, а главната в „47 ронини“! Можете да спечелите билет за филма или книга, ако участвате в нашата игра.

Всъщност, историята зад филма е отчасти истинска, от 18-ти век е и е доста известна. Става дума за 47 самураи, които решават да отмъстят за убития си господар (самураите без господар се наричат ронини). Те изпълняват мисията си, след което се самоубиват, за да спазят законите на честта и справедливостта. Историята е централна за японската култура и дори си има национален празник. Разбира се, като Холивудски блокбъстър 47 Ronin (2013) няма да е дословен преразказ на популярната история, а напротив ще я преобрази в епично фентъзи с вещици, огре, чудовища и какво ли още не.

Да се върнем на Киану, който на пръв поглед не прилича особено на японец (въпреки че е отчасти китаец). Сюжетът се е погрижил да обясни външния му вид – героят му, Кай, не е чистокръвен азиатец, а мелез и сирак. След като го прокуждат от родното му село заради смесената му кръв, той е приет в обществото на митичните същества Тенгу. Те го обучават в бойните изкуства, но използват и демонични сили, което не се харесва на младежа, и той бяга от тях. Спасен от лорд Асано, Кай го приема за свои господар и дори се влюбва в дъщеря му. Но след като господарят му бива убит от зет си – злия лорд Кира, Кай и 47-те ронини решават да отмъстят. Разбира се, лорд Кира няма да се остави да бъде лесно победен и ще изпречи на пътя им редица зли същества.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако се съди по трейлъра, визуалните ефекти ще са на ниво – и по-добре да е така, като се има предвид, че бюджетът на филма е около 200 милиона долара. Режисьор е Карл Ринч (протеже на Ридли Скот), за когото този филм е дебют във висшата лига на киното. Сценарият пък е дело на Крис Морган („Бързи и яростни 6“) и Хюсеин Амини („Снежанка и Ловеца“). Снимките са правени в няколко европейски града, като визиите силно залагат на компютърно генерирани пейзажи, същества и ефекти.

Не очаквайте обаче, щом прожектирането е в 3D, постоянно от екрана да летят предмети към вас. Една от причините да се заложи на този формат е била да се даде повече дълбочина. Третото измерение помага картината да се възприема дълбочинно и по-мащабно, а с това да се придаде дълбочина и на историята.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Според самия Киану Рийвс, „47 Ронини“ леко наподобява уестърн. „Моят герой е аутсайдер, който търси мястото, на което принадлежи – също като в уестърните. Това е история за отмъщението и невъзможната любов.“

Макар Киану да е на преден план в маркетинговата кампания около филма, по-голямата част от актьорския състав е запълнена от японски актьори. Хироюки Санада („Върколак“) и Ринко Кикучи („Огненият пръстен“) са най-известните японски артисти с изяви в Холивуд, но може би на останалите от каста (Ко Шибазаки, Таданобу Асано, Мин Танака, Джин Аканиши и др.) тепърва им предстоят такива.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Отначало режисьорът е бил скептичен към идеята да вземе толкова важна за японската култура история и да я направи на холивудски блокбъстър с фентъзи елементи. „Не исках да нагазвам в свещена земя и да прецаквам националната история“, казва Карл Ринч. Опасенията му са разбираеми – представете си някой да дойде у нас и да направи филм за Левски, който се бие с Чупакабра. Но в последствие е разбрал, че творческите интерпретации не само не са отхвърляни, но дори се ценят в Япония. „Те имат такава традиция, наречена Чушингура – преразказване на историята за 47-те ронини от друг ъгъл. Така например Хелоу Кити са я филмирали само с жени в главните роли. Именно това е забавното в цялата работа – да направиш историята своя. А и това стана повод да науча много за японската митология.“

„Това определено е добър начин да представим японската култура пред света“, съгласен е и Хироюки Санада. „Постарахме се да направим така, че да отличим бойния стил на Киану от този на самураите. Историята се развива в периода на управление на династията Едо – много мирен и спокоен период в японската история. По това време самураите са учили как да се бият с меч в училище, но е било повече като изкуство – не им се е налагало да убиват. Героят на Киану обаче е трябвало да оцелее сам в гората и още отначало се е научил, че в бой няма правила – победител е този, който оживее.“

Ако историята на 47-те ронини и интерпретацията с Киану Рийвс са ви заинтригували, участвайте в играта на SciFi.bg и ФорумФилм България – спечелете двоен кинобилет за филма или едноименния роман от издателство „Хермес“!

Премиерата на „47 ронини“ е на 27 декември.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата