3 коментара
transcendence depp

Когато изкуственият интелект стане повече от човешкия

Джони Деп, Морган Фрийман, Ребека Хол, Пол Бетани, Килиън Мърфи, Кейт Мара и др. ще ни представят една история за човешката еволюция в технологичен план.

Interstellar е първият филм на Кристофър Нолан от 15 години насам, който той прави сам, без помощта на верния си другар, оператора Уоли Фистър. Вече видяхме тийзър за очакваното от феновете събитие, но сега разбираме, че самостоятелният проект на въпросния Фистър също крие доста потенциал.

Неговият дебют като режисьор са казва Transcendence и разказва за учен, който създава най-мощния суперкомпютър на Земята, но не по начина, по който е очаквал. Развитието на технологиите и преодоляването на бариерите ни звучи много добре, но в този филм резултатите май няма да са приятни за човечеството. При всички положения, това значително ще промени света ни. За това предупреждава Джони Деп в първия тийзър към „Превъзходство“:

http://www.youtube.com/watch?v=WHOB49JzbLw

В своя тийзър, Морган Фрийман гледа с една идея по-оптимистично на нещата. Развитието на изкуствения интелект може да се нарече следваща стъпка в човешката еволюция, която ще доведе или до безсмъртие, или до разруха.

http://www.youtube.com/watch?v=Em9YuN50wuo

В най-новото viral video виждаме, че нещата клонят по-скоро към второто. То ни показва, че в света на филма вече има хора, които се борят срещу зависимостта ни от технологиите и опасността от тяхноно самоосъзнаване. Можете да разгледате техния сайт, показан в края на трейлъра – засега е постен, но вероятно ще бъдат качени още неща с течение на времето.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Дотук добре – идеята не е нова, но тийзърите определено изглеждат обещаващо и загатват, че в Transcendence ще има доста теми за размисъл и философия, а не (само) безсмислен екшън. Сценарият е на Джак Паглен, който в момента пише продължението на „Прометей“. Трудът му се озова на върха на черния списък на Холивуд за добри сценарии, които не са били екранизирани през 2012 г. Е, Фистър сега запълва липсата, а филмът ще излезе през април 2014. От днес пък имаме и първи истински трейлър, така че ако горните клипчета не са ви били достатъчни, вижте как ще изглежда крайният продукт:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Е, сега повече се навързват нещата. Групировката от третия тийзър извършва атентат срещу учения от първия тийзър, а жена му го спасява като го превръща в изкуствен интелект. Нещата обаче не спират дотам, защото така добрият професор се сдобива с неочаквани нужди и власт, а опасността става съвсем реална за всички на зависимата от технологии планета Земя. Засега, филмът изглежда малко семпъл визуално, но ако сценарият наистина напипа правилния баланс между философия, драма и екшън, това няма да има никакво значение. Чакаме филма с нетърпение.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата