2 коментара
czasdoktora2-1024x737

The Day of the Doctor с шокиращи рекорди

…Или как „Доктор кой“ изпревари „Игрите на глада“.
Вижте и малко повече информация за коледния епизод.

Ако не следите събитията около британския сериал „Доктор кой“ И едновременно с това сте прекарали последния месец на друга планета, то може и да не сте разбрали, че миналата събота Doctor Who излъчи специален епизод по случай 50-годишнината на сериала. Той беше предаван едновременно по телевизии в 94 страни (с което взе рекорд на Гинес) и беше прожектиран в кина в няколко държави. Няма да говорим за ефекта, който това събитие имаше върху интернет и социалните мрежи, нито за рейтингите му във Великобритания.

Изображение с име: Doctor-Who-Christmas-2013
Плакатът за Коледния епизод 2013

Тази статия е за другите рекорди и шокиращи постижения на The Day of the Doctor, а именно:

  • Най-висок рейтинг в цялата история на BBC America;
  • Сериал №1 в Twitter по брой туитове;
  • Телевизионно събитие №1 в Tumblr по активност на феновете;
  • Най-сваляния епизод от сериал на BBC в iTunes (рекорд, поставен още първата вечер, в която е бил качен);
  • Най-успешно кино събитие в САЩ за една вечер.

 

По последната точка е важно да уточним няколко неща. Първо, както знаете, в редица държави (основно Великобритания и САЩ) епизодът беше прожектиран в подбрани кина. Дистрибуторите не са се престарали с броя на кината, вероятно защото не са били убедени в потенциала на телевизионен епизод, който посяга към киносалона (по абсолютно същата причина епизодът не стигна и до българските кина). Второ, тези кина, особено в САЩ, са давали епизода няколко часа след излъчването му по телевизията. Причината – да бъде в нормално за ходене на кино време.

Лошата новина – това означава, че феновете вече са прочели спойлерите и ревютата в интернет, някои дори вече са гледали самия епизод. Това предполага по-ниска посещаемост на кината. Добрата новина – тези фактори не са имали никакво значение. Почти 200 000 билета са били купени още на предварителните продажби, а кината са били препълнени.

Накрая, след като са преброили печалбите си, дистрибуторите в САЩ са останали изумени. Приходите от прожекциите в САЩ са били почти 5 милиона долара, средно по 13 600 долара на кино. С по-големи приходи е бил единствено „Игрите на глада: Възпламеняване“, като неговият среден приход от прожекция е бил само 12 300 долара. Тоест, в това отношение, „Доктор кой“ се е и оказал по-добра инвестиция от очаквания блокбъстър „Игрите на глада“! Никак не е зле, нали?

Поуката – пазарът за един 50-годишен научно фантастичен сериал се оказва много по-голям, отколкото някой е предполагал. Жалко за дистрибуторите, които не са уредили повече кино прожекции, за ВВС, която не инвестира малко повече пари в епизода, за да го направи по-добър откъм ефекти, а най-вече за държавите, които не участваха в световното събитие.

Изображение с име: doctor_who_christmas_special_2013_by_umbridge1986-d6g5gln
Много готин фен-плакат за коледния епизод

Но както и да е, да гледаме напред, защото тепърва ни чака Коледен епизод! Вече ви показахме тийзърчето, а по-горе в тази статия видяхте и плаката. Неговото подзаглавие ще бъде The Time of the Doctor („Времето на Доктора“ идва след „Името на Доктора“ и „Денят на Доктора“). Той ще е последният на Мат Смит в култовата роля, а вероятно в края му ще видим и следващия Доктор – Питър Капалди.

Резюмето на сюжета гласи следното: „В орбита около тиха затънтена планета, флотилиите на най-смъртоносните раси във Вселената се събират, привлечени от мистериозен сигнал, ехтящ из звездите. Между тях е и Доктора. След като спасява Клара от семейна коледна вечеря, Господарят на Времето и придружителката му ще разберат какво означава този сигнал за тях и за Вселената.“

Е, както вече знаем (или поне с основание предполагаме), въпросната затънтена планета е Трензалор. В събитията ще бъде вплетено и нещо, което да преодолее правилото, установено преди няколко десетилетия – че регенерациите на Доктора не могат да бъдат повече от 12 (в онези времена едва ли някой е предполагал, че сериалът ще продължи толкова дълго и регенерациите няма да стигнат). Е, макар Мат Смит да е 11-тият Доктор, Джон Хърт също трябва да бъде броен или поне да му се признае използваната регенерация, а Доктора на Дейвид Тенант използва две регенерации. Това означава, че според въпросното правило, Доктора няма право на повече преобразявания и ако гореспоменатите смъртоносни раси му видят сметката, на него ще му трябва много повече от хитрост и биологична даденост, за да оцелее. По всяка вероятност, Мофат отново ще е измислил нещо, което да заобиколи правилата и да изненада всички.

За финал – една кратка изтрита сценка от юбилейния епизод – Докторите се бъзикат един с друг докато вървят оковани във вериги към Лондон Тауър:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата