Английско село ще се преименува в чест на „Игра на тронове“

Kings Langley ще се преименува на King’s Landing (Кралски Чертог) за една седмица.

Понякога фантазията може да стане толкова харесвана и популярна, че буквално да навлезе в реалността. Преди време в интервюто си за SciFi.bg Джордж Мартин каза, че пише героите си така, че да се държат като истински хора. Тази връзка с реалността явно не е достатъчна, защото общината на английското село Kings Langley е решила да го преименува на King’s Landing (Кралски Чертог) за една седмица в чест на излизането на последния сезон на Game of Thrones на DVD.

Както феновете на сериала знаят, Кралски Чертог е столицата на Седемте кралства на Вестерос, откъдето царува владетелят на Железния трон и където се плетат всички най-важни интриги.

Идеята за преименуването е дошла на един от изпълнителните продуценти на сериала. Докато е чакал влака, той е чул жената по интеркома да произнася спирката Kings Langley. Поради близостта на имената, той се е свързал с общината, на чиято територия се намира селото, и предложил да се преименува в чест на сериала.

Оттам пък харесали идеята и веднага се съгласили. Според общинарката Сюзън Лий, това е възможност за бизнеса и ресторантите, които могат да се впишат със специални програми и декорации през седмицата на новото име, която започва от 17 февруари. Макар наистина това да е добър шанс за привличане на туристи, британците с основание предполагат, че изгодата е по-скоро за джобовете на общинарите, които вероятно са били финансово мотивирани да приемат предложението. Но така или иначе, преименуването ще се случи и „Игра на тронове“ ще има още една връзка с реалността.

Впрочем, село на име King’s Landing вече съществува. То се намира в Канада и привлича туристите с историческия си облик – на градче от ХІХ век. Не е съществувало реално, а е построено в края на миналия век с туристическа цел и няма нищо общо с „Песен за огън и лед“ освен съвпадението в имената.

В сериала, за сцена на Кралски Чертог в първи сезон е послужила Малта, а от втори нататък се използва Дубровник, Хърватска.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Петков

Звучи готино 🙂 Интересно дали хърватите привличат туристи покрай Игра на тронове. Между другото, днес видях, че от Автора.ком са откраднали тази статия, но доста по-непълно 🙂