Равна ли е нулата на сто и има ли смисъл животът?

Трейлър за филма The Zero Theorem от режисьора на „12 маймуни“

Наскоро установихме, че всички обичаме сложните филми, които трябва да се гледат по няколко пъти, за да се разберат. Един от най-добрите такива е „12 маймуни“, който в момента се разработва като сериал. Режисьорът на оригинала обаче, Тери Гилиам, е почти готов с нов свой проект, който, ако се съди по трейлъра, ще бъде също толкова (че и още по-) луд и изпълнен с теми за размисъл, колкото емблематичната му творба.

Отдавна не сме имали подобна шарена визия за бъдещето във фантастичен филм (ако не броим изчанчените столичани в „Игрите на глада“), а още по-отдавна – филм, който успешно да предлага в едно интересен, заплетен сюжет и храна за ума („Небесен атлас“ не го броим за особено успешен). „Нулевата теорема“ може да се окаже точно това.

В света на The Zero Theorem технологиите са отчуждили хората много повече от сега. Животът и обществото стават все по-странни и смисълът им – все по-трудно откриваем. Застаряващият и неособено общителен гений Коен Лет се нагърбва със задачата да докаже теорема, според която 0 е равна на 100%. От нея би следвало, че съществуването няма смисъл… или пък има? Героят на носителя на 2 Оскара Кристоф Валц вероятно ще знае в края на филма.

Ако описанието и трейлърът ви изглеждат объркващи – не сте сами. Но поне загатват и за нещо интересно. Ревютата на филма от различните фестивали, на които е показван, са в двете крайности – някои го обожават, други го мразят. Надяваме се, че скоро ще излезе по кината (или поне, както е по-вероятно, по торентите) и ще можем да преценим сами.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Тери Гилиам не е за всеки.
До тук „Бразилия“ беше най-силният му филм, макар че слаб всъщност няма.
Чакам „Теоремата“ с нетърпение.