5 коментара
justice league

И DC ще събират супергерои

„Лигата на справедливостта“ ще обедини Батман, Супермен, Киборга и Жената-чудо.

Е, тази новина едва ли е неочаквана. Дойде време и DC да последват примера на Марвел и да създадат своя филмова вселена със супергерои. След като в предстоящия си филм ще събере Батман и Супермен, компанията планира да заснеме нов сюжет с всички емблематични комиксови супергерои под нейната шапка. Очаквано за феновете, филмът ще се казва Justice League (също като комиксите, които събират герои на DC), режисьор ще бъде Зак Снайдър (който вече рестартира „Мъж от стомана“), а сценарият все още се пише.

Бен Афлек и Хенри Кавил отново ще бъдат съответно Батман и Супермен (напомняме, Батман няма да има нищо общо с Нолъновата си версия и Крисчън Бейл). Гал Хадот („Бързи и яростни“) е актрисата, която ще се превъплъти в Жената-чудо, Рей Фишър (световно неизвестен) ще бъде Киборг, а слуховете свързват и Джейсън Момоа („Игра на тронове“, „Старгейт: Атлантида“, „Конан Варварина“) с филма, макар да не се знае ролята му.

batman vs superman

Не бързайте обаче да подскачате от радост и нетърпение, защото според плана „Лигата на справедливостта“ ще излезе чак през 2018 година, 2 години след „Батман и Супермен“.

Още отсега започват прогнозите и спекулациите дали този голям проект ще има успех, и то по-голям от този на Отмъстителите. Много хора харесват комиксите на DC повече от тези на Марвел, а филмите им – много повече от тези на Марвел. Въпреки това отново има някои притеснителни моменти в цялостните планове на Батмановите продуценти.

Първо, Марвел пуснаха самостоятелни филми на всеки от героите си (на Железния човек даже 2), преди да избухнат с „Отмъстителите“. Така дадоха време на не чак толкова заинтересуваните хора да се запознаят с персонажите и наистина да почувстват тръпка когато ги видят заедно на голям екран. При DC познаваме единствено Супермен. Mредстои да се запознаем с Батман, в ново амплоа, и с Жената-Чудо и Киборга, които са обявени за участие в „Батман срещу Супермен“, но никой не знае дали ще имат повече от 5 минути екранно време – те със сигурност не са във фокуса на историята. Не засягаме въпроса защо във филм за Супермен и Батман се бутат толкова много други емблематични герои, които ужким се пазят за Голямото обединение – Лигата. На всичкото отгоре, многото Батмановци в последно време може да станат объркващи.

Така изглежда Рей Фишър, бъдещият Киборг.
Така изглежда Рей Фишър, бъдещият Киборг.

Второто, ако не познаваме половината от Лигата на справедливостта или сме ги виждали само като второстепенни герои, то филмът ще трябва да загуби доста време в представянето им, изкачването им на пиедестала на главните герои и запознаването с публиката. Отмъстителите имаха шанса направо да си стиснат ръцете и да се впуснат в действие, докато тук тепърва публиката ще трябва да опознава Жената-чудо, Киборга и който още ще участва. Разбира се, маркетинговата кампания поне година преди пристигането на филма ще направи всичко възможно да ни набие всичко най-важно за тези персонажи в главите, а и героите са достатъчно известни в САЩ и сред феновете на комиксите въобще, но значително по-голямата група от небрежно заинтересованите зрители вероятно изобщо няма да почувства емоционалния заряд, който такова събитие предполага.

Трето, Марвел наемат различни режисьори за различните си сюжетни линии, което ги прави с една идея по-разнообразни. ДС засега работят само със Зак Снайдер, което може да поомръзне. Залагането на всички филми върху един режисьор може да бъде рисково, бави тяхната продукция а и създава впечатление за доста по-скромен откъм мащаби проект.

Това пък е Гал Хадот, Жената-чудо
Това пък е Гал Хадот, Жената-чудо

Всичко това вероятно е резултат от неособено далновидното желание на ДС бързо да повторят успеха на Марвел, преди супергероите да са втръснали на хората, а пък и да не рискуват със самостоятелни филми за герои, които може да се окажат не чак толкова популярни, колкото ги изкарват. Един филм за Жената-чудо със сигурност няма да събере толкова зрители, колкото за Батман/Супермен или кой да е от Отмъстителите (това е една от причините, поради които постоянно обявяваните филми и сериали за нея досега се провалят), дори и само защото вече образът на популярния супергерой е наложено мъжки (при Черната вдовица на Марвел играят други фактори, но даже и тя все още няма свой собствен филм).

От друга страна, маркетингът със сигурност ще свърши своята работа и е невъзможно такъв филм да бъде провал. Нещо повече, тактиката на оставяне на повече време между филмите може да свърши и добра работа за изостряне апетита на феновете. Марвел наводняват пазара със своите филми, което постепенно ги тривиализира. ДС пуска своите ленти по-нарядко, а това ги прави дългоочаквани събития. Това прави възможен (макар малко вероятен) и този вариант, в който „Лигата на справедливостта“ успява да надмине дори и „Отмъстителите“ по приходи.

Така или иначе, имаме достатъчно време да разсъждаваме и да правим прогнози. Batman vs. Superman излиза чак на 6 май 2016, а Justice League – някъде през 2018, и то ако не се забави.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата