Предварителни резултати от гласуването за Еврокон

През следващата седмица ще тече периодът за оспорвания на зачитането или незачитането на гласовете, след което ще бъдат обявени окончателните резултати.

Първо, искаме да благодарим на всички, взели участие в гласуването за определянето на българските номинации към тазгодишния Еврокон! Това е не само възможност за международно представяне на нашите творци, но и немаловажно признание на местно ниво.

А сега по същество – в тази статия ще обявим ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ резултати от гласуването. Предварителни, защото се натъкнахме на много гласуващи с линкове към невалидни според нашите правила профили. Припомняме, че с цел осигуряване на максимално честен и прозрачен вот поставихме изисквания към профилите на гласуващите – да са на повече от 3 месеца, да са свързани с фантастиката или поне с книги или изкуство и др. Също така има доста гласували, които все още не са потвърдили мейлите си.

Такива хора да не се отчайват, че не са зачетени в ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ резултати. До 3 юли те ще имат възможност да предоставят линк, отговарящ на правилата и доказващ техния информиран избор. На 4 юли ще обявим ОКОНЧАТЕЛНИТЕ резултати. Надяваме се, че следващата 1 седмица ще бъде достатъчна за изчистването на проблемите около част от гласувалите.

По-долу ще видите обобщените ПРЕДВАРИТЕЛНИ резултати. В първата колона са одобрените гласове, а във втората всички гласове (одобрени плюс неодобрени). Тъй като неодобрените към момента гласове могат да променят статута си през следващата седмица, а това да причини разместване в класацията, тези резултати са ПРЕДВАРИТЕЛНИ!

Резултати
Предложени за най-добър писател
Николай Теллалов41 – 44
Бранимир Събев30 – 36
Александър Драганов21 – 27
Янчо Чолаков15 – 19
Ангелина Илиева14 – 15
Явор Цанев12 – 19
Иван Русланов11 – 18
Атанас Славов9 – 10
Людмила Филипова8 – 10
Силвия Петрова7 – 9
Владимир Полеганов7 – 8
Георги Малинов6 – 7
Кристиян Малинов6 – 17
Сибин Майналовски5 – 13
Полина Лъвчиева4 – 13
Тодор Тодоров0 – 1
Предложени за най-добро издателство
Бард30 – 37
Изток-Запад27 – 31
Егмонт България24 – 33
MBG Books19 – 22
Колибри18 – 25
Artline Studios17 – 22
Ибис12 – 18
Gaiana Book & Art Studio11 – 17
Аргус9 – 9
Офир6 – 7
Август3 – 5
Ентусиаст2 – 3
Предложени за най-добър художник
Петър Станимиров37 – 44
Димитър Стоянов – Димо25 – 32
Катя Данаилова15 – 17
Атанас Славов12 – 19
Сотир Гелев8 – 13
Росен Дуков8 – 10
Яна Левиева7 – 10
Румен Чаушев3 – 4
Христо Кърджилов3 – 3
Предложени за най-добър популяризатор
екипът на фентъзи клуб „Цитаделата“47 – 62
Калин Ненов41 – 42
екипът на Сборище на трубадури28 – 30
екипът на фензин ShadowDance18 – 19
Явор Цанев15 – 21
Петър Атанасов11 – 13
Валентин Иванов10 – 11
Светлозар Желев7 – 10
Петър Тушков4 – 6
Предложени за най-добро списание
SciFi.bg39 – 53
Алманах ФантAstika34 – 37
Сборище на трубадури25 – 27
Дракус24 – 33
ShadowDance20 – 22
Фентъзи фактор9 – 13
Предложени за най-добър преводач
Адриан Лазаровски39 – 55
Александър Драганов29 – 36
Калин Ненов27 – 29
Светлана Комогорова – Комата21 – 24
Елена Павлова14 – 17
Васил Велчев14 – 14
Владимир Зарков13 – 16
Валерий Русинов10 – 13
Юлиян Стойнов5 – 6
Петър Тушков5 – 6
Борис Шопов4 – 5
Предложени за награда за дебют
Геновева Детелинова – „Приказка за магьосници, физици и дракон“36 – 40
Димана Атанасова – „Междусъния“20 – 25
Антон Фотев – „Разторг“15 – 21
Радостин Нанов – „Песни за отвъд“10 – 13
Димитър Цолов – „Пет приключения на Витек Диман/Космическото пиле“9 – 16
Валентин Попов – „Нощта срещу ноември“8 – 15
Петър Станчев – „Прокълнатият“7 – 10
Делиян Маринов – „Пътуване през спомени, ч.1“7 – 9
Рун Керъл – „Воините на века“4 – 7
Предложени за най-добро визуално представление
Аурелион: Вечният баланс42 – 50
Вила Роза27 – 37
Бай Кольо – Марсианеца12 – 14
Предложени за най-добър художник за последната година
Петър Станимиров34 – 43
Катя Данаилова23 – 28
Пенко Гелев17 – 22
Росен Дуков17 – 20
Никола Станчев4 – 7
Предложени за най-добър фензин за последната година
Цитаделата45 – 58
SciFi.bg35 – 45
Сборище на трубадури32 – 36
Дракус18 – 27
ShadowDance16 – 17
Предложени за най-добър сайт за последната година
Citadelata.com50 – 65
SciFi.bg46 – 57
trubadurs.com24 – 28
bgf.zavinagi.org14 – 15
Предложени за най-добър детски фантаст за последната година
Никола Райков54 – 74
Юлия Спиридонова – Юлка31 – 41
Весела Фламбурари25 – 27
Предложени за гранд-майстор на фантастиката
Любомир Николов66 – 80
Величка Настрадинова26 – 29
Янчо Чолаков21 – 28
Велко Милоев2 – 6

Последно обновяване: 3 юли, 23:59

 

Надяваме се тези резултати ясно да илюстрират нуждата от системата, която въведохме за гласуване. Най-много гласове (66) е събрал Любомир Николов в категорията гранд-майстор. Дори ако приемем, че през следващата седмица ще одобрим всички останали гласували за него, резултатът му ще стане 80 гласа. Един недобросъвестен участник, който няма притеснения да изопачи резултатите в своя полза, много лесно може да събере 80 свои приятели и роднини, които да гласуват за него само защото го познават (а може да не са се и докосвали до творбите му или до тези на конкурентите). Въобще и не говорим за многобройните технически възможности за генериране на фалшиви гласове, чрез които за отрицателно време могат да се натрупат стотици вотове. Ето защо смятаме, че изискването за реален профил и доказването на информиран избор играят силно положителна роля в определянето на номинациите през тази година.

Както обещахме, ето и поименен списък на всички участвали в гласуването, придружени от техните профилни имена и линкове. Препоръчваме ви, ако сте участвали в гласуването, да разгледате списъка, за да проверите дали случайно не сте сред неодобрените (въпреки че ако сте такъв, то би трябвало да имате е-мейл от нас с точно описание на проблема и съвет как можете да го разрешите).

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
11 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Точно за това говорих, едните за фензин, другите за сайт би било яко 🙂 Но ще видим кой ще се окаже роден на 4-ти юли 😀

Петър Атанасов

За съжаление, може да има само една номинация в категория (въпреки че ние ще измислим отличие на местно ниво за всички заслужаващи, включително и такива, разминали се с първото място заради 1-2-3 гласа). Ако си спомняш от FAQ-а, категориите списание, фензин и сайт са малко по-особени, та там допълнително ще доизкусурим нещата като станат ясни окончателните резултати.

малко странно звучи, но аз лично се надявам и вие, и ние да спечелим номинация, защото според мен е по-добре да има повече наши представители на „Еврокон“ 🙂

Кал

Петър Атанасов написа: „идеята на това правило е максимална прозрачност – всеки да може да влезе и да провери хората, за които се съмнява дали с право сме зачели гласовете им“.

Аз допълвам: без да има нужда да си прави регистрация в съответните форуми и т.н.

Мислили сме за удобството на мнозинството от вас. (А сме причинили неудобство на онези, които не са допрочели условията. 😉 )

Петър Атанасов

@ Бранко: Без да претендирам, че организацията ни е била перфектна, имахме такова правило точно под полето за въвеждане на профилно име и линк на страницата за гласуване:

„Можете да посочите ваш личен блог, сайт или потребителски профил в такива, профил във форум или сайт (с поне някаква допирна тема до фантастиката). Важно е линкът да може да се разглежда без регистрация и от него да си личи, че профилът/сайтът е създаден поне преди 3 месеца (за да е сигурно, че не са измайсторени специално за опорочаване на гласуването).“

Така или иначе, в момента работим, за да бъдат признати максимално количество гласове, свързали сме се както с хората с такива профили, така и с администраторите на такива форуми. Самите ние работим, за да намерим на същите профили такива линкове, които да могат да се видят от всички, дори и човекът примерно да е заминал някъде и да не ни види мейла – и нас не ни блазни идеята да дисквалифицираме гласове точно по тази точка. Иначе идеята на това правило е максимална прозрачност – всеки да може да влезе и да провери хората, за които се съмнява дали с право сме зачели гласовете им.

@ Darth Sparhawk: И със стар дизайн и проблемен форум пак е много вероятно да вземете първо място за сайт, така че не се притеснявай прекалено 🙂 Иначе стискаме палци за успешен ъпдейт на Цитаделата!

@ Весела: Имаше и проблемчета, но поне поуките са извлечени и за догодина ще се справим по-добре 🙂 Благодаря за добрите думи 🙂

С най-приятелски чувства към преброяващите и проверяващите – във файла с гласувалите има немалко потребители от форуми за фантастика и книги-игри. Вотовете са посочени като проблемни, защото: „Профилът не може да се разглежда без регистрация“. Което е тъпо поради две причини: 1. Правиш си профил в съответния форум, ако нямаш (а съдейки по хората, отговорни за проверяване и преброяване, повечето имат). 2. В предварителните условия пишеше, цитирам – „Това, което сме направили, за да ограничим опитите за опорочаване на резултатите, е следното: Изискване на име, имейл, ник/псевдоним във фантастичен форум/блог/сайт и линк към съответния профил“.

Вярвам, че ще оправите това недоразумение 😉 Със здраве!

Preslava Kirova,
и форумът и сайтът трябва да оправим, лятото ще търсим начини за това. Навременна е забележката. Дизайнът ни е толкова стар, че е на ръба да стане vintage…

Кал

Аз искам специално да благодаря на всички, които:

а) прочетоха внимателно условията за гласуване – и така ни спестиха нуждата да ровим из Интернет, докато им намерим поне един линк, който се зачита… или да пишем обяснителни имейли;

б) не се опитаха да въвлекат всичките си приятели, кой – чел фантастика, кой – чуващ за първи път за нея, само и само да излязат с едни гърди напред;

в) ни ругаха с поне някаква доза разбиране, и право в лицата ни (нежели зад гърбовете, като някои ФБ дискусии).

Останалите благодарности – след като допроверя оставащите проблемни линкове… 😉

Preslava Kirova

С най-приятелски чувства към Цитаделата – оправете си дизайна на сайта. Успех на всички!

Весела Фламбурари

Благодаря на организаторите за НЕВЕРОЯТНИЯ професионализъм, с който са подходили към темата! Браво момичета и момчета (най-вече 🙂 ) ! Мисля, че не можеше да се направи нищо по-добро! Продължавайте със същия устрем и желание! Дерзайте! 🙂 🙂 🙂

искам да се извиня на организаторите за проблемния форум на „Цитаделата“, който несъмнено е дал много невалидни гласове. Извинения и за феновете на нашата общност и поздравления и благодарности за толерантноста на организаторите 🙂