the giver tt

Любовта е по-силна от антиутопията в The Giver

Нов филм по антиутопичен роман ще излезе съвсем скоро – „Дарителя“, с Джеф Бриджис и Мерил Стрийп.

„Игрите на глада“ все още не са свършили, но вече има кой да заеме тяхното място. Става дума за филма The Giver, който предстои да излезе в чужбина съвсем скоро.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Филмът е екранизация на едноименния роман на Луис Лоури и представлява нова тийн-антиутопия, макар и с доста повече история от „Игрите на глада“. Действието се развива в бъдещето, когато обществото се е отказало от своите спомени, войни, бедност и емоции. Във всяко поколение има обаче по един, който получава спомените на човечеството и носи бремето само на своите плещи, за да не тормози останалите с излишна информация, която би разрушила перфектния им свят. Младият Джонас е следващият такъв късметлия, който ще получи спомени от „Дарителя“, но за зла участ на властимащите той се оказва бунтар. Джонас се влюбва и се обръща против системата, лишила човечеството от най-ценните му характеристики – чувствата.

Както видяхте в трейлъра по-горе, главните роли са поверени на перспективния Брентън Туейтс и доказаните Джеф Бриджис и Мерил Стрийп. Участват също Кейти Холмс, Тейлър Суифт и Александър Скарсгард. Определено актьорският състав е на ниво, а и трейлърът изглежда добре, така че The Giver определено върви доста уверено по стъпките на The Hunger Games.

Истината обаче е, че романът, върху който се базира филмът, е излязъл преди повече от 20 години. Макар да не е издаден у нас, той е смятан за модерна класика в САЩ и дори има хора, които искат той да се изучава в училище. Макар да е детска книга (така се наричаха тийн-романите едно време), филмът определено цели да обхване зрители от всички възрасти. Джеф Бриджис е голям фен на романа и отдаван е работил за реализирането на тази екранизация, но явно трябваше да се появят първо „Игрите на глада“, за да се намерят достатъчно смели инвеститори. Дори и така бюджетът е по-скоро скромен, а фактът, че засега няма разпространение в България, говори за липса на амбиции от страна на инвеститорите за търсене на блокбъстър-ефект.

Въпреки това ние сме сигурни, че който намира концепцията за интересна, ще си намери начин да гледа филма, който излиза в САЩ този петък, на 15 август.

http://www.youtube.com/watch?v=iJNNugNe0Wo

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата