4 коментара
gozbiiii

Пица на принтер

3D принтерът Фудини ще се опитва да ни изкушава кулинарно.

Отдавна трябва да ви е ясно, че макар още да не са дошли на видимо място в България, 3D принтерите са бъдещето на… почти всичко. Както се оказва, и на кулинарията! Вече сме една стъпка по-близо до Back to the Future 2 и Star Trek, където машините произвеждат професионални блюда.

Тази стъпка е новият 3D принтер Foodini, представен на изложение в Дъблин. Той може да прави пица, сладки и други вкусотии. Необходимо е просто да се заредят капсулите с нужните съставки и Фудини ще ви приготви желаната вечеря.

Линет Кучма, създателка на компанията зад принтера, казва следното: „Технологията е същата като при стандартните 3D принтери, но докато те ползват пластмаса, която се топи на една и съща температура, ние работим с храна, която е с различна плътност и състав и изисква различна температура за различните съставки. Пречи ни и гравитацията, тъй като храната не задържа формата си толкова добре, колкото пластмасата… Но все пак сме създали нещо като минифабрика за храна с размерите на печка“.

машина

Първото поколение Фудинита определено имат някои недостатъци за преодоляване, но едва ли ще е толкова трудно. Една от пречките е, че засега храната може само да се принтира, но не и да се готви (тоест описаното като „печка“ всъщност не може да се ползва като печка). Също така, съставките трябва да са свежи, иначе загниват. И по двата проблема вече се работи, като дори се планира партньорство с производители на храни за производството на предварително специално пакетирани съставки, които да издържат до 5 дни без консерванти.

Актуалният модел се продава на скромната цена от 1000 долара, но е само първият от дълга серия. И въпреки че не може да направи храната изцяло сам, със сигурност този принтер ще улесни живота на всеки, който яде вкъщи. Фудини работи малко по-бързо от обикновен 3D принтер и всъщност върши най-досадната и трудна част от работата – оформянето на храната и подреждането на съставките. От човека се иска единствено да вземе излязлото от фудинито и да го вкара в печката. Не звучи като да е трудно за следващите модели да постигнат 2 в 1, за да покриват всички операции по готвенето.
Не звучи ли супер? Вие бихте ли яли принтирана храна?
Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата