Мисия до Луната чрез Кикстартър

Мрежата за набор на средства успешно събра финансите за Lunar Mission One.

preview_0Приятелите ни в НАСА не са много навити да се върнат на Луната, но вече има кой да ги замести. Нова частна компания успя да събере 672 000 паунда в кикстартър кампанията си за лунна мисия, която да кацне на неизследвания досега южен полюс на Луната, да пробие дупка между 20 и 100 метра (по-дълбоко от коя да е мисия досега) и да остави нещо за спомен.

Учените вярват, че така ще могат да се изследват лунни скали на 4,5 милиарда години, което да ни разкрие неподозирана досега информация за миналото на Земята и връзката между нея и Луната.

В издълбана дупка пък Lunar Mission One планира да остави времева капсула с по нещо от всеки, подкрепил проекта с достатъчна сума (снимки, видео, музика, дори коса или ДНК). Общо взето, ако няколко години по-късно се изтребим напълно, материалът ще помогне на евентуалните извънземни да разберат що за народ е живял на Земята. Може би дори да използват ДНК-то, за да ни клонират и съживят? Но да не се отвличаме, засега ще се ограничим до това, че идеята е готина, дори и без непосредствени ползи.

Дейвид Айрън, основател на компанията Лунар Мишън смята, че мисията е страхотен начин да се пробуди отново интереса на обществото към космическите изследвания. „Виждам много интерес от много хора, но те няма как да го изявят или да подкрепят космическите изследвания освен като следят за новини и гледат предавания за това. Тази кампания е възможност за тези хора не просто да гледат, но и да участват в историята на космическите изследвания, науката и инженерството.“ Наученото от мисията ще послужи и за извод дали южният полюс на Луната е подходящ за евентуална лунна база в недалечното бъдеще.

Проектът беше публично подкрепен и от Стивън Хокиг, според когото „Успехът на кампанията е първа стъпка от създаването на дълготрайно наследство в космическите изследвания. „Лунна мисия 1″ прави хората съпричастни с космическите изследвания и не се съмнявам, че млади и стари ще бъдат вдъхновени от амбицията и страстта на учените, въвлечени в проекта.“

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Миро

Специално за Луната не би трябвало да трябват никакви трикове, все пак самия факт че има Хелии 3 в огромни количества, да не забравяме също за и някой основни руди могад да бъдат достатъчен мотивационен фактор, а ако трябва да сме честни, ако почнат да правят „мисии“ от подобен характер не знам кога ще стигнем до Марс или отвъд …. дано съм грешно песимистичен, но като гледам как всичко се мъчат да обръщат на реалити… не ме надъхва.

R-E

Много вълнуваща новина, крайно време беше да се пробуди интереса на хората към обектите извън малката ни планета. След като НАСА не искат да стъпват пак на Луната, какво по-хубаво от това частна компания да го направи с помощта на обикновени хора от целия свят ? Но тези хора трябва да бъдат „прелъстени“ по някакъв начин, все пак едва ли повечето от тях милеят за историята на Земята от преди милиарди години или за неизследвания южен полюс на Луната. И ако цената на скали от 100 метра дълбочина под лунната повърхност е, след това в готовата дупка да се заровят малко лични вещи и ДНК, то тя ми се струва нищожна и безвредна. Така че не мога да се съглася с Миро. Целта на мисията не е да се оставят лични вещи на Луната. Просто за да подкараш конете в правия път, понякога трябва да им дадеш бучка захар 😉 А какво е бучка захар, ако те след това те закарат на над 384 403 км от Земята 🙂
Трябва да се изследва неизследваното, да не се спира прогреса, дори и за целта да се използват някои рекламни трикове!

Миро

Е по-голяма глупост не бях чел, тия хора сериозно ли ще финансират мисия до луната само и само да си направят мемориал там … еми като са тръгнали да вземат да си направят и едно е гиганско Селфи и да ми сложат един билборт на луната… леле боже . Аз съм за космически изследвания и колонизация на първо най-близкия ни спътник и после Марс и т.н но да се хабят пари и ресурси за такива безсмислици е мега идиотско за мен тцтц 🙁