3 коментара
Lunar Mission One - 805949a

Мисия до Луната чрез Кикстартър

Мрежата за набор на средства успешно събра финансите за Lunar Mission One.

preview_0Приятелите ни в НАСА не са много навити да се върнат на Луната, но вече има кой да ги замести. Нова частна компания успя да събере 672 000 паунда в кикстартър кампанията си за лунна мисия, която да кацне на неизследвания досега южен полюс на Луната, да пробие дупка между 20 и 100 метра (по-дълбоко от коя да е мисия досега) и да остави нещо за спомен.

Учените вярват, че така ще могат да се изследват лунни скали на 4,5 милиарда години, което да ни разкрие неподозирана досега информация за миналото на Земята и връзката между нея и Луната.

В издълбана дупка пък Lunar Mission One планира да остави времева капсула с по нещо от всеки, подкрепил проекта с достатъчна сума (снимки, видео, музика, дори коса или ДНК). Общо взето, ако няколко години по-късно се изтребим напълно, материалът ще помогне на евентуалните извънземни да разберат що за народ е живял на Земята. Може би дори да използват ДНК-то, за да ни клонират и съживят? Но да не се отвличаме, засега ще се ограничим до това, че идеята е готина, дори и без непосредствени ползи.

Дейвид Айрън, основател на компанията Лунар Мишън смята, че мисията е страхотен начин да се пробуди отново интереса на обществото към космическите изследвания. „Виждам много интерес от много хора, но те няма как да го изявят или да подкрепят космическите изследвания освен като следят за новини и гледат предавания за това. Тази кампания е възможност за тези хора не просто да гледат, но и да участват в историята на космическите изследвания, науката и инженерството.“ Наученото от мисията ще послужи и за извод дали южният полюс на Луната е подходящ за евентуална лунна база в недалечното бъдеще.

Проектът беше публично подкрепен и от Стивън Хокиг, според когото „Успехът на кампанията е първа стъпка от създаването на дълготрайно наследство в космическите изследвания. „Лунна мисия 1″ прави хората съпричастни с космическите изследвания и не се съмнявам, че млади и стари ще бъдат вдъхновени от амбицията и страстта на учените, въвлечени в проекта.“

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата