Руската църква забранява Окото на Саурон

Феновете на „Хобит“ и „Властелина на пръстените“ в Москва ще останат разочаровани.

758f257750621812d5c6538826ffa1f4Какъв пропуск за промоционалната кампания на последния филм „Хобит“ в Русия! Руската арт-група Свечение е искала да построи реплика на Окото на Саурон от „Властелина на пръстените“ и да я качи на московски небостъргач като форма на отпразнуване премиерата на „Хобит: Битката на петте армии“. Идеята е била окото да бъде открито на 11 декември, но след протести от Руската православна църква и немалко консервативни реакции на обществото Свечение са се отказали от намерението си.

Предвидено е било дори окото да бъде горящо за една вечер, като огънят да се поддържа между 18:00 на 11 декември и 03:00 на 12 декември. Църквата обаче яростно е заклеймила проекта като проявление на демоничен символ! „Такъм символ на триумфа на злото да се извиси над града, ставайки на практика най-високият обект в града… това е лошо. Не се учудвайте, ако след това някоя беда сполети града“, казва Всеволод Чаплин, главен ПР на Руската православна църква.

РИА Новости докладва, че Московското кметство е било готово да свали Окото, в случай че Свечение не се откажат сами от откриването му. Целият този натиск е принудил групата да се откаже от проекта и да се извини на обидените от него. Те твърдят, че не са имали религиозни или политически намерения зад идеята, въпреки че коментиращите онлайн руснаци виждат лека доза самоирония, предвид политиката на Путин в последно време.

Така мрачният владетел на Мордор няма да може да спусне взора си върху руската столица през декември, а моралът и богоугодието на обществото са спасени!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Петков

Ха, този същият поп иска да прави в Русия „православно банкиране“ по примера на ислямските държави хаха 🙂 http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/22/2443834_ruskata_curkva_predlaga_reshenie_na_krizata_chrez/

R-E

Нормално е църквата да протестира, все пак те искат тяхната Библия да е най-четеното и обичано фентъзи, а не Властелина на пръстените или Хобит 🙂 Църквата не разбира, че вече не са монополисти във Фентъзи жанра и са се взели прекалено насериозно. Но добрата новина за Русия е, че десетки хиляди (ако помня правилно) се бяха записали за етническа принадлежност, като елфи в последното им национално преброяване 😀