Марс от въображението на Джордж Р. Р. Мартин

Излезе сборникът с разкази „Старият Марс“ на Джордж Р. Р. Мартин и изд. „Сиела“

stariqt mars ccНа пазара вече можете да намерите сборника с разкази на Джордж Р. Р. Мартин „Старият Марс“. Петнайсетте нови разказа са вдъхновени от романтичния Марс на старата фантастика. Това е Старият Марс, изгубеният Марс, отпреди космическите експедиции на Викинг 1 и Викинг 2, Марс на каналите, на мъртвите градове и на марсианците.

Крайните любители на „твърдата фантастика“, както и прочие литературни фанатици може да пропищят, че тези творби не са „истинска научна фантастика“.

Така да бъде. Назовете ги „космическа опера“, „космическо фентъзи“, „ретро-научна фантастика“, „псевдо-фантастика“ или както намерите за добре.

Може да ги определите и просто като „историии“ , а като всички останали истории, тези също се коренят във въображението.

Ако се замислите по-сериозно, надали ще стигнете до извода, че „реално“ е толкова съществено, колкото „качествено“.

Книгата е издадена в чужбина през 2013 година в съавторство с Гарднър Дозоа. Феновете на „Песен за огън и лед“ вече имат част от отговора на въпроса защо Мартин толкова се бави с продълженията на тази поредица…

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Много ми прилича на „Марсианскит хроники“ на Бредбъри. Дори има разказ с подобен кораб 🙂

SargoS

Преди да се комерсиализира и да почне да пише фентъзи ( супер добро все пак) Мартин си е автор на фантастика. Доста добра при това, но не толкова продаваема явно. В тоя ред на мисли оппределено ще отделя време да проверя как са тея разкази.