2 коментара
stroej-na-zemqta

Учените откриха нов земен пласт

Изхвърлете учебниците по природознание, вече не са актуални.

След като Плутон беше изхвърлен от списъка с планетите, дойде време да ревизираме още една част от знанията си, а именно за строежа на Земята. Учени от университета в Юта стигнаха до извода, че в мантията на Земята има пласт, за който учените не са знаели досега.

Макар учените да не бързат да добавят находката към учебниците по природознание, тя не звучи никак абсурдно. Колкото и да е копало досега, човечеството не е стигало по-надолу от земната кора. Този слой достига дълбочина до 15 километра под океаните и до 65 километра под континентите (посочената цифра е дебелината на земната кора под Хималаите). А с радиус от 6371 километра Земята крие много повече тайни.

Тази, която е предмет на настоящата статия, се намира някъде по средата на мантията, на около 1500 километра под нас. Новият пласт се отличава с изключително висока твърдост и още си няма име, но заслужава такова да му бъде измислено.

zemqjj

„Земята има много слоеве, също като глава лук“, казва Лауъл Маяги, геолог в университета на Юта. „Повечето пластове се отличават с минералите, които намираме в тях, но този се обособява не чрез състава си, а чрез силата и твърдостта на тези минерали.“

Откритието е направено на базата на предишни проучвания, според които тектоничните плочи понякога се плъзгат една под друга и се изтласкват в мантията (това причинява и земетресенията). Тези огромни каменни образувания спират да се движат временно, когато стигнат дълбочината от 1500 километра, но никой досега не е знаел защо. Естествено, никой не може да пробие толкова дълбоко и да наблюдава процеса по естествен път (още повече, че той отнема около 300 милиона години), затова Маяги и екипът му са пробвали друг начин. Те са използвали диамантена наковалня, за да приложат огромно налягане върху камъни, каквито обикновено има в мантията. Когато стигнали до налягане, подобно на това, което очакваме от 1500 километра дълбочина, установили, че здравината на камъните се вдига рязко – почти 300 пъти повече от тази на камъни в по-високи пластове на мантията. Под тази дълбочина от 1500 километра атомите в камъните вече се движат по-свободно и позволяват на плочите да потънат още по-дълбоко, за да продължат движението си.

Е, чувствате ли се по-умни, след като знаете този факт? Може пък именно този нов пласт да е покривът на подземния свят, в който живеят рептилите…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата