6 коментара
The truth is out there

Скотланд Ярд са се страхували от Star Trek и The X-Files

Институцията се е опасявала, че научно фантастичните сериали могат да побъркат населението чрез конспиративни теории и подбуждане на стачки или кибер атаки.

Знаехте ли, че фантастиката може да бъде опасна за обществото? Ако не вярвате, питайте Скотланд Ярд, които са възприемали американските сериали като заплаха за британците, особено за тези с по-крехка психика.

Благодарение на Акта за свобода на информацията, приет от Великобритания преди време, излезе нова интересна информация за службите на Острова. Оказва се, че Скотланд Ярд са поддържали тайно досие на различни научнофантастични сериали и филми, изнасяни от САЩ, тъй като е било възможно те да причинят стачки или кибер атаки. В списъка били „Стар Трек“, „Досиетата Х“, „Розуел“, „Тъмни небеса“ и „Човекът с косачката“. Любопитно е, че под наблюдение не са поставени британски сериали на същата тематика като „Доктор кой“.

Досието е било озаглавено „НЛО: Нови религиозни движения и новото хилядолетие“. То няма дата на разработване, но последната част от името подсказва, че става дума за 1998-1999 г. и вероятно е свързано с масовото самоубийство на култа Райската порта в САЩ (през 1997 г. сектата е вярвала, че зад Халеевата комета се крие космически кораб, който ще унищожи човечеството, и единственият начин за спасение е масово самоубийство, при което душите на самоубилите се ще се пренесат на кораба). В доклада са изказани притеснения, че телевизионните сериали могат да подтикнат почитателите на конспиративните теории към подобни действия:

Масло в огъня наливат телевизионните драми и филми, продуцирани предимно в Америка. Те обединяват различни клонове на религия, НЛО, конспирации и мистични събития и ги представят в забавна светлина.

Очевидно това не е злонамерено само по себе си, но е притеснителна степента на отдаденост у определени групи и индивиди към съдържанието на тези програми.

iluminati
Според същия блог, Даниел Фишел е пуснала снимка, на която уж без да иска показва знака на вещиците за посрещане на изгряващата луна. Слочаенос?!?!!11!

Наскоро говорител на службата е коментирал, че нямат информация за такъв доклад, което означава, че или става дума за незначително докладче, на което никой не е обърнал внимание, или днешното ръководство замазва грешките на тогавашното.

Въпреки абсурда на идеята, че „Стар Трек“ може да бъде опасен за обществото, предвид историческия контекст на масовото самоубийство докладът не е напълно неадекватен – „Досиетата Х“ наистина са привличали определен тип хора. Неотдавна бдителни граждани бяха отворили блог в tumblr, според който в ситкома Boy Meets World на Дисни използват знаци на Илюминати и всички от екипа на сериала са продали душите си на дявола. Може би все пак има резон такива хора да бъдат следени от съответните институции?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата