Какъв е геномът на бъдещето?

На 27.07 излиза „Геном“ от Сергей Лукяненко, изд. „ИнфоДАР“.

logoВ понеделник ще бъдем зарадвани с нова книга на Сергей Лукяненко, авторът на поредиците за Патрулите и „Дълбината“ (като под „нова“ се разбира издадена на руски през 1999, но непревеждана досега на български).  Замислен е като пародия на киберпънка и космическата опера, но, според издателите, всъщност си е доста сериозен.

В далечното бъдеще човечеството е осъществило много свои амбиции и дори смята, че е намерило отговори на най-трудните въпроси. Човешката междузвездна империя се разширява, колониите й процъфтяват, а в основата на обществото са спецовете, генетично изменени хора, които следват своето предназначение.

За Алекс Романов, пилот-спец, щастието е даденост, защото и той следва генетично зададената си съдба. Лишен е единствено от способността да обича, но в замяна е получил нужните за професията му умения и морални качества.

След тежък инцидент и една случайна среща на планетата Живачен Донец, Алекс става капитан на космическия кораб „Огледало”, събира странен екипаж и се озовава в центъра на събития, които заплашват не само бъдещето на човечество, но и неговата вяра в програмираното щастие.

„Винаги, във всички времена, е имало хора, които са ставали спецове. Пречупвайки тялото си, пречупвайки душата си. Добавяйки едно, премахвайки друго. Жалост? Премахване. Интелект? Добавяне. Добавяме семейство – премахваме семейство, добавяме приятели – премахваме приятели, добавяме родина – премахваме родина. Целият човешки живот е борба за тези добавяния и премахвания.“

Едуард Гарлицки, генен инженер от бъдещето

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Понеже на Тимур Бекмабетов филмите в Холивуд са му супер успешни…

Кирето

„…Руснаците се осират когато тръгнат да хвърлят пари в ефекти и да правят блокбъстъри…“
=====
Айде, айде, ако беше така нямаше да поканят Тимур Бекмамбетов да снима няколко филма в Холивуд…

Миро

Ясно, добре… разбрах 🙂

Петър Атанасов

Аз съм гледал Ночной дозор и Необытаемый остров – и двата по книги, които не съм чел, и двата с наляти супер мн пари, и двата доста слаби, по мое мнение… Това, че се разбират, ако си чел книгата, не е извинение. Естествено, да ги сравняваш със супергеройските бълвочи на САЩ е все едно да сравняваш руската салата с пържените картофи на Макдоналдс.

Петя Ивайлова

Точно тези – даже ги даваха по българските телевизии (повече от веднъж), дублирани на български. Сигурна съм, че книгите са по-добри.

SargoS

Филмите са тези, които Петър е споменал, но не му се връзвай на акъла че са се осрали 🙂 За 2рия това важи, но първия си е доста добре направен, с едно уточнение- задължително е да се прочете 1вата книга и след това да се зяпа филма, в противен случай наистина ще ти се стори тъп, спрял, недомислен, странен и какво ли още не. Не е върхът, но определено е доста над средното ниво американски бълвочи със супергерои (лично мнение)

Петър Атанасов

Сигурно става дума за Нощна стража и Дневна стража (Ночной дозор и Дневной дозор). Аз само първия съм гледал и беше доста тъп. Руснаците се осират когато тръгнат да хвърлят пари в ефекти и да правят блокбъстъри.

Миро

Припомни ми моля те – Филмите ? къде и за какво са, че нещо съм ги изтървал 🙂

Петя Ивайлова

Някой ден трябва да прочета Патрулите – имам роднини, които ги харесват, а аз само ги започвах и все имах нещо друго за четене или за вършене…А и не харесах много филмите…Това изглежда интересно, въпреки че ми се струва, че посланието на книгата е против евгениката (а аз не съм).