Не подценявайте баба си

Излезе „Баба праща поздрави и се извинява“ на Фредрик Бакман, изд. „Сиела“.

Baba prashta pozdravi i se izvinqva ccНа пазара вече можете да намерите новият роман на Фредрик Бакман, автора на „Човек на име Уве“, издаден на български от „Сиела“. В него писателят разказва истините за живота и смъртта, и за едно от най-важните човешки права – правото да бъдеш различен.

Седемгодишната Елса е различна. Баба й е на 77 и е луда. Тя умее като никой друг да погажда гадни шегички на съседите, да се конфронтира с полицията, да се надсмива над всякаквите модерни правила за поведение в обществото, обобщавайки ги като „шибани политически коректни”. Но освен това е най-добрата – и единствена – приятелка на Елса. И ѝ разказва приказки, които откъсват момичето от реалността. Защото, както казва авторът: „Всички седемгодишни заслужават да имат супергерои. И който не е съгласен, всъщност е пълен глупак.”

Освен луда, баба е много болна. Предусещайки края на приказките, тя изпраща Елса на лов за писма. В тях баба моли за прошка хората, с които не се е отнесла добре. Ловът се превръща в най-голямото приключение на момичето, след като я отвежда в блок, пълен с пияници, чудовища, бойни кучета и най-обикновени вещици. Но я отвежда също така до истината за една баба, която не прилича на никоя друга.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |