На какво ни учат Бащите на ужаса?

Излезе антологията „Бащите на ужаса“ с участието на Х. Ф. Лъвкрафт, Лорд Дънсейни и Уилям Х. Ходжсън на изд. „Изток-Запад“.

bashtite na ujasa ccХелоуин може и да отмина, но от „Изток-Запад“ ни напомнят, че ужаси могат да се четат през цялата година с новата си антология „Бащите на ужаса“. В изданието е вложен много труд, като преводът е на Григор Гачев и Любомир Николов, а корицата и илюстрациите – на Петър Станимиров.

Ирландски аристократ, живеещ в усамотение, американец и английски авантюрист са събрани в новото заглавие от колекция „Върхове“. Те си приличат не само по това, че са живели в началото на миналия век, но и защото са словесни магьосници на загадъчно- мрачните сюжети. И тримата са с писателски принос за формирането на фентъзи и историите на ужаса,   с което благоприятно влияят на поколения бъдещи последователи.

Едуард Джон Мортън Дракс Плънкет остава в историята с литературния си псевдоним Лорд Дънсейни. Той е ирландец, поет, писател, потомствен барон. Освен разкази, новели и повести, пише пиеси, есета и мемоари. Повечето му произведения са посветени на тъмното, зловещо тайнство. В „Бащите на ужаса“ е включена една от най-известните му творби – „Боговете на Пегана“, написана през далечната 1905 г.

Хауърд Филипс Лъвкрафт е американски писател, чиито творбите са пропити с неясен и непреодолим страх, което внушават на читателя. Основната му идея е, че около нас съществуват непознати, ужасяващи светове, сблъсъкът с които носи страшни последици. В сборника Лъвкрафт присъства с четири вледеняващи сетивата ни разказа.

Уилям Хоум Ходжсън е английски писател. Пише разкази и романи, в които преобладават призрачното, мистичното и свръхестественото. Въпреки мрачните образи, които изгражда, англичанинът развива идеята за любовта като космическа сила, надхвърляща времето и пространството. Българските читатели ще се запознаят със знаковото му произведение „Домът сред пущинака“.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |