1 коментар
red mars by carlosnct

Червеният Марс официално става на сериал

Джей Майкъл Стражински ще е главен сценарист и изпълнителен продуцент.

redmarsПреди време се появиха слухове, че „Червеният Марс“ на Ким Стенли Робинсън (изд. „Бард“) май се адаптира за малък екран, но новината вече е официална! Поръчан е цял сезон от 10 епизода за Red Mars, а главен сценарист и изпълнителен продуцент е Джей Майкъл Стражински („Вавилон 5“, „Осмо чувство“).

Поръчителят е не особено канал Spike. Телевизията може да е сравнително малка и без много собствена продукция, но пък е отдадена на фантастиката – тя е била дом на „Стар Трек“ сериалите (по синдикална сделка със CBS) и е първата, излъчила и шестте филма „Междузвездни войни“. Едва ли ще инвестират много пари в Red Mars, но е много вероятно да вложат душа и сърце.

Снимките се очакват следващото лято, така че очакваме скоро да започнем да чуваме новини за актьорския състав, а в началото на 2017 да гледаме адаптацията.

Марсианската трилогия е обичана от почти всички критици. Тя проследява колонизирането и тераформирането на Червената планета в продължение на около 200 години. Включва много герои, гледни точки, детайли и научнофантастични теми, така че адаптирането й за телевизия е доста амбициозно начинание. Засега не се знае дали Spike и Стражински искат да използват всички книги или ще се концентрират само върху първата, но и двата варианта могат да се получат добре.

„Сърцето и душата на Red Mars е човечеството“, смята Шарън Леви, вицепрезидент на собствените сериали в Спайк. „Тези непознати трябва да се научат да живеят един с друг и да оцеляват в най-лошите възможни условия, за да станат първото поколение марсианци. Те ще си вдъхват взаимно сила и ще се подкрепят, а ако не могат да се сработят – ще се провалят взаимно.“

Вероятно успехът на Ридли Скот с „Марсианецът“ е помогнал за доброто развитие на проекта, но това няма особено значение. Стискаме палци всичко да се развие по план и през 2017 да разполагаме с още един твърдо фантастичен сериал!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата