Може ли да бъде изкушен праведният?

„Монахът“ на Матю Грегъри Луис и deja book вече е по книжарниците.

monahytDeja book отново се доказват с нестандартен подбор и качествено художествено оформление. Новото попълнение в каталога на издателството е „Монахът“ от Матю Грегъри Луис – първото българско издание на емблематичен готически роман от преди над два века с огромен принос към литературната история, включително и на нашия жанр.

Книгата разказва за абата на капуцините Амброзио, който е духовен кумир на цял Мадрид. Постепенно стожерът на християнската вяра се поддава на редица изкушения, отдава се на разврат, вещерство, сатанински ритуали и насилие.

Макар от чисто академична гледна точка готическият романс „Монахът“ да е изследване на човешкия морал и неговите граници, в комерсиален план шедьовърът на британския автор Матю Грегъри Луис е преди всичко революция в жанровата литература. Историята на Амброзио носи в себе си отличителните белези на фантастиката, хоръра и готиката, обединени посредством ярки описания, дързък стил и изключителна обща култура.

„Монахът“ излиза за пръв път през 1796 г. и предизвиква международна полемика – никой не е равнодушен към творбата на Луис, а поляризираните мнения варират от възторжени хвалебствия до откровено възмущение. С годините романът се превръща в една от най-четените и вдъхновяващи книги в човешката история. Предизвиканият фурор отеква на няколко континента и ехото му вдъхновява редица бележити автори, сред които Едар Алън По, Емили Бронте, Мери Шели, Лев Толстой, Шарл Бодлер, Умберто Еко, Ан Райс, Грант Морисън, Стивън Кинг и Клайв Баркър.

Българското издание на „Монахът“ включва луксозни твърди корици, цели 260 пояснителни бележки, баладата „Кървавата монахиня“, част от личната кореспонденция на Луис, а също и няколко гравюри от XIX-ти век, илюстриращи сюжета на романа. Преводът на текста е на Слави Ганев, който в сътрудничество с Радостина Горанова е адаптирал и множеството поетични сегменти в книгата. Художественото оформление е на Христо Чуков.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |