Зина се завръща в нов вид

Правят римейк на Xena: Warrior Princess – вижте какво планира сценаристът за новата интерпретация.

xena1Американската телевизия NBC най-накрая се е решила да направи римейк на култовия сериал „Зина – принцесата воин“. Феновете се борят за нов сезон, филм или рестарт още откакто оригиналният Xena: Warrior Princess завърши, но чак сега получават това, което искат.

Старият сериал не беше на една конкретна телевизия, а направо синдикиран – продуциран от студио и продаван на различни телевизии за излъчване. Зина води началото си от другия сериал на същата компания – „Херкулес: Легендарните приключения“ с Кевин Сорбо в главната роля. Тя се появява там първоначално като злодей, който преживява катарзис и трябва да умре в края на историята си от три епизода, но героинята става толкова популярна, че я спасяват и й правят собствен сериал-разклонение. До голяма степен успехът се дължи на харизмата на Люси Лоулес, която играе Зина. Сериалът е доста долнопробен, но пък е и уникален, защото за първи път дава двете си главни роли на две жени и загатва за възможна лесбийска връзка между тях – нещо невиждано за телевизията от края на миналия век.

Благодарение на неугасващата обич на феновете към сериала, NBC официално разработват римейк. Имало е идея да бъде и директно продължение, но Люси Лоулес е казала, че няма как да се завърне в ролята на сегашните си години (да не говорим, че вече се снима в „Аш срещу Злите мъртви“), така че телевизията минава на следващата най-добра опция с рестарт на вселената и намиране на нова актриса за Зина. Все пак има шанс Лоулес да играе поне гостуваща роля, колкото да поблазни старите фенове. Двама от създателите на стария сериал пък ще се завърнат като изпълнителни продуценти – Сам Райми и Роб Тапърт (които ръководят и горепосочения „Аш срещу Злите Мъртви“), за да е сигурно, че основната идея ще бъде запазена.

Главен сценарист на новата „Зина“ ще бъде Хавиер Грийо-Мархуаш, спечелил Еми със свой сценарий за „Изгубени“ (но и наскоро спечелил презрението ни с „Хеликс“). Наскоро той сподели своите планове за своята интерпретация в интервю за io9. Оказва се, че Грийо-Мархуаш ще внесе доста модернизации, включително променен формат. Вместо сериалът да върви епизод за епизод, както преди, ще се развие една по-обща история, обединяваща всички серии (макар това да не изключва самостоятелни епизоди). Тя ще включва по-интересните от старите често появяващи се герои, но и нови такива – целта е да се разкаже една епична история, която може да бъде гледана наведнъж и да допадне както на старите фенове, така и на новото поколение.

Ще бъдат променени и костюмите, за да бъдат по-практични и удобни. Въпреки че по-разголващите дрешки на Зина и Габриел от стария сериал първоначално са смятани от продуцентите за една от причините сериалът да се гледа, по-нататък става ясно, че не те, а персонажите в тях са важни. А в днешните телевизия и кино, в които реализмът и прагматичността са доста по-ценни от преди, сексапилът трябва да отстъпи – поне така смята Грило-Марсуат. Все пак, той ще се опита да запази разголващи елементи, но без да прави голям компромис с практичната полезност.

Xena-and-Gabrielle-Xena-Warrior-Princess_home_top_storyВсъщност, реалистичното и приземеното ще бъдат доста по-търсени в новия сериал. Абсурдните моменти и често комичните битки в старата „Зина“ са част от чара й, но не биха изглеждали добре днес, според новия главен сценарист. Това негово твърдение вече причини разделяне на фенбазата, част от която одобрява решението му, а друга – не го приема.

Има все пак елементи от стария сериал, които ще се запазят – например емблематичното оръжие на Зина, чакрамът, амбицията на Габриел да бъде бард, както и фактът, че двете приятелки са създадени една за друга. Новият сценарист не е против мета-моментите (на които старата Зина беше много богата), но смята, че те трябва да бъдат заслужени. Първо ще се опита да създаде свят, в който залозите са сериозни и животът и смъртта имат значение, а едва по-натам ще експериментира с пародии, музикални епизоди, паралелни вселени и тем подобни.

Нищо не се споменава за саундтрака на новия сериал, вероятно защото той е на твърде ранен етап, но е малко вероятно да се повтори успеха на Джоузеф ДеЛука, който използва хора на Българската национална телевизия, за да създаде основните теми. В последствие той печели награда за най-добър саундтрак на телевизионна продукция, а нашенският фолклор става неразделен елемент от сериала.

Не знам за вас, но на мен планът на Грийо-Мархуаш ми звучи доста добре, особено ако Люси Лоулес и Рене О`Конър се завърнат в нови роли по някакъв начин, дори и да е за малко. Голяма част от успеха на Xena: Warrior Princess се дължи именно на тях двете и за новите актриси ще е изключително трудно да пресъздадат чара и химията помежду им. С по-сериозна, реалистична и обмислена история обаче римейкът може да е точно това, от което Зина се нуждае, за да се превърне от култов хит в културен феномен.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
12 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

traqncho88

Дано да пуснат нещо, че инак сериалчето си беше забавно за ония времена.

Иво

Много перверзна визия имаше Зина, като малък ми беше идеал.

Иван Петков

И аз съм забелязал, има много такива сериали, в които, като започват епизод за епизод и като се изчерпят сценаристите, почват една обща история, дето разваля целия сериал. Но пък ако започнат от раз със общата история и си знаеш какво да очакваш от сериала, вече е друго. И смятам, че на Зина ще й отива общата история, стига пак да има тук-таме самостоятелни истории, да не е тип Игра на тронове, ами по-скоро като Доктор кой. Но още отсега феновете на старата Зина трябва да приемат, че новата няма да има нищо общо.

Славяна

Аз не мислех, че е необходим да обяснявам, че повечето филми имат и задна история, но все пак са и епизод за епизод, явно не съм се изказала правилно, Мисълта ми беше, че в Луцифер за сега се случват различни полицейски неща всяка седмица. В Хейвън( не мога да го преживея тоя сериал още) също беше така – имаше задна история, но във всеки епизод се помагаш на различен човек с различна „беда“, което беше чара на сериала, нооо последните два сезона… нямаше такова нещо и всеки епизод свършваше някъде и трябваше да се продължи в следващия… Това ми е голямото разочарование и се притеснявам, че със Зина ще стане така, а много я обичах преди… 🙁

Петя Ивайлова
Петя Ивайлова

Надеждата ти за Луцифер е напразна – там също има главна история от първи епизод, която се развива постепенно. А именно – Клои е имунизирана срещу силите му, докато той е уязвим към нея. За това има някаква, вероятно божествена причина (сигурно ще се окаже, че тя е дъщеря на някой ангел и негова роднина). Освен това, Аменадийл (черният ангел) няма да се откаже от опитите си да го върне в Ада и по този въпрос също ще има развитие.
Всъщност почти всички сериали имат едновременно основна история и самостоятелни епизоди. Повечето хора предпочитат тази формула, но не всички – например шефът на Фокс споделя твоя вкус. Имаше малък скандал във връзка със „Слийпи Холоу“, за който пишеше в много американски сайтове. На кратко – шефът на телевизията поръчал на създателите на сериала да зарежат главната история (тази от първи сезон) и да карат по формулата „чудовище на седмицата“. След като разбират за това, някои от актьорите напускат, а рейтингът падна драстично.
Според мен епизодичните сериали работят добре само ако става дума за процедурно шоу(полицейско, детективско и т.н.), адвокатска или докторска драма. При фантастиките не се получава достатъчно добре – просто резултатът е долнопробен.
А колкото до Зина – разбирам защо се дразни Рин – и аз като малка се вбесявах от извращаването на митологията в американските филми и сериали, но тъй като гледам много телевизия, вече свикнах да не се ядосвам заради това. Когато опорочаването на някоя класическа история (или ера) ме дразни прекалено много – избягвам да я гледам и толкова.

Славяна

Мисълта ми е, че е по-добре да се избере едното – Стрелата, Светкавицата, Дневниците на вапмпира, Хейвън – успяха да ги развалят, защото започват епизод за епизод и после ги пускат в някаква странна обща нишка и за да схванеш за какво иде реч трябва да си гледал поне предните 8…. Надеждата ми, за момента, е в Луцифер… А да не говорим какво разочарования изживях с Константин… По-добре е да ги правят епизод за епизод от началото до края или да започнат общата линия веднага – Shadowhunters, Хрониките на Шанара, The 100, DC legends of tomorrow, Jessica Jones, Daredevil и т.н. При тях просто е ясно какво ще стане и няма как да са епизод за епизод.

Иван Стамболийски

Проблема на епизод на епизод е че рядко предлагат, качество което да задържи за дълго публиката. Доста сериали са се проваляли заради това. Последния пример според мен е Second Chance, случай на седмица уби всичко в този сериал.

Славяна

Уф.. ако направят една обща история, ще съсипат всичко… В днешно време има дефицит на сериали, които са епизод за епизод… Ако ще е римейк, да е като хората, моля!

рин

Оригинала бе боклук, най много фенове имаше в Гърция, там предателите българи, развяваха знамена колко велики били „гърците“. Дано, да не види дори бял свят сериала, никой неа да плаче, все едно да ни е еня за циганаснка или турска сапунка.

Иван Стамболийски

Надявам се пак да използват българска музика, това беше любимия ми момент във всеки епизод да чуя българска мелодия! И само да попитам какво лошо има в лесбо сцените. Предпочитам тях от колкото да гледам как на Рей Лиота му правят мъжка свирка (ака Shades of Blue)

ме

В момента е моцерно да се набляга на „взаимоотношенията“ и нещо по-така скандално, тъй че си представям какъв лесбо екшън ще сътворят….

Миро

Ако го изпипат като хората, а не да бъде съвременно долнопробно копие 🙂 има шанс да се получи интересно шоу, както и да е няма да стоя със затаен дъх в очакване, но за феновете е определено новината на деня ! 🙂