Sci-fi късометражка от български продуцент

В постапокалиптичния Arene млада жена е преследвана от войници.

В петък е излязъл късометражният филм Arene. На пръв поглед датска продукция. Продуцентът обаче е българин – Стоян Янков, а дизайнер на продукцията е Люба Халачева. Двамата са завършили магистратури в Дания, след което Стоян съосновава Level Up Pictures – компания за реклами и видеопродукции. Проектът е продукция на режисьорът Хенрик Клаусен съвместно с датски колеж за визуални ефекти – 3D College.

Късометражният филм е замислен като трейлър за по-голям проект, но само неговото заснемане е отнело 8 месеца. А Люба Халачева, (която има предишно участие в късометражка носител на Оскар), прекарва близо месец в строеж на сета.  Крайният продукт обаче си струва, защото компютърната анимация и декорите са на ниво, а бойната сцена си е направо супер.

Във филма се разказва за далечното бъдеще, когато хората водят война срещу машините с изкуствен интелект. Война, която сме започнали ние, тъй като тяхното развитие излиза извън контрол. Но всичко се обръща наопаки – в борбата си да унищожат AI, хората успяват да разрушат почти напълно атмосферата, използвайки модерни оръжия на молекулярна основа. Арийн е млада жена – първа генерация роден по естествен път хибрид между човек и машина. В кадрите по-горе тя тъкмо е заловена от войници. Когато те потвърждават самоличността й опитват да я убият, ги чака неприятна изненада. Действието се развива в постапокалиптичен Ню Йорк.

Снимките са проведени в Орхус, Дания, като екипът зад проекта е доста международен. Главната актриса Катарина Страхинич е хърватка, командирът – Дейвид Мастърсън – ирландец, а екипът каскадьори от stunt360 идва специално от Лондон за снимките.

Надеждата на Стоян Янков е един ден историята да бъде разказана по-подробно в пълнометражен филм, но за него тепърва ще се търси финансиране. Дори и проектът да си остане само така, той вече е впечатляващо начало за младия продуцент и отличен първи ред във визитната му картичка. Стискаме му палци за бляскава кариера!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Симо

На летящо превозно средство не се стреля бе 🙂 ама де да знаят войниците. С това мангалско ДНК е нормално да искат да я убият. Все пак тя е предразположена да разсъждава по определен щрихи на мисълта. Само преоткриването на свободната воля може да оттласне интелекта й от машината която представлява. Това е един от малкото начини за възпитаване на интелекта без значение естествен или изкуствен. Другият е с въздействи върху слабостите на ума (интелекта), но се губи естествената линия.

gopi

Поредния безсмислен трейлар който едва ли ще стане на цял филм

ivailo

Наистина се зарадвах, като го видях, но… история обречено се мъчи да се отластне от сюжета, върху който стоят титани като Терминатор, Матрицата и редица други. Пет минути видео, 3 минути бяха клиширана и излишна бойна сцена, в която суровият войник вместо да дръпне спусъка седи и коментира. След това други двама войнка отказват да стрелят в името на дрмата и скучната бойна сцена. За мен лично, кратки продукции трябва да провокират или с визуална, или със сюжетна изобразителност, за съжаление не видях нито едно от двете.

Интересно филмче, доста добре направено. Бих предложил на Стоян Янков да потърси сестри Уашовски, тъй като историята просто си лъха на предистория на Матрицата. Според мен би бил много добър ход, тъй като и според мен има доста фенове чакащи нещо подобно.

Иначе резултата в лицето на Arene изглежда добър, браво!

Ирина

Определено много завладяващ и интересен филм, с нетърпение очаквам продължението му:)’