high rise b1.JPG

Обитателите на супер луксозен небостъргач подивяват в „High-Rise“

Провокативната антиутопия разкрива някои от най-неприятните особености на човешката природа

„High-Rise“ е адаптация на едноименния роман на Дж. Г. Балард, който скоро ще бъде издаден на български от издателство „Колибри“ под заглавието „Небостъргач”. Филмът вече е бил излъчен в Обединеното Кралство, както и по някои фестивали, но премиерата му в Америка ще бъде този май.

Бутон за зареждане на YouTube видео

За какво става дума – обитателите на красива, супер-луксозна сграда разполагат с всички удобства, които могат да пожелаят. Това е едновременно прекрасно, но и ограничаващо положение, защото ги изолира от истинския свят – единственото, заради което им се налага да излизат, е за да ходят на работа. Постепенно те създават свое собствено общество, в което малките конфликти ескалират, а изтънчените и богати хора захвърлят задръжките си и се обръщат към някои от най-първичните си инстинкти.

Бутон за зареждане на YouTube видео

„High-Rise“ не е фантастика в тесния смисъл на думата, но има футуристичен елемент и определено съдържа научно фантастични/философски елементи от типа „какво би станало, ако…” Ситуациите, в които попадат персонажите, не са реални, а умишлено преувеличени, за да разкрият най-типичните и същевременно най-грозните черти на човешкото общество.

https://www.youtube.com/watch?v=qYEawT-xw2A

Режисьор на филма е Бен Уийтли (който, впрочем, е режисирал някои епизоди на „Доктор Кой”), а кастът е звезден. В основните персонажи се превъплъщават Том Хидълстън, Джереми Айрънс, Сиена Милър, Джеймс Пюрефой, Люк Евънс и др.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата