2 коментара
Penny-Dreadful-S2-KA-16x9-1

Penny Dreadful няма да има четвърти сезон

Сериалът завърши по сърцераздирателен и неочакван начин.

penny dreadfulСъжалявам, ако още не сте гледали последните епизоди на Penny Dreadful, които излязоха снощи в тандем, защото само заглавието на тази статия е спойлер. Телевизия Showtime отдавна е знаела, че трети сезон на сериала ще бъде неговият последен, но нарочно не го е рекламирала по този начин, за да изненада феновете и да запази духа му. Е, определено проработи, поне за тези, които гледаха навреме!

След сърцераздирателния край, всички сюжетни линии бяха завършени по подобаващ начин, като решението е на Джон Логан, създателят и главният сценарист на сериала, и е взето още когато е работил по средата на втори сезон. Въпреки че рейтингите тази година са по-ниски в ключовата демографска група (но пък броят зрители като цяло се запазва), краят няма нищо общо с желанието на телевизията, която е била готова на продължение (Showtime има репутация, че източва сериалите си дълго след като са минали своите апогеи).

Penny Dreadful винаги е разчитал повече на атмосферата, отколкото на брутализмите и екшъна, за да заслужи класирането си в хорър жанра – не толкова на ужаса, колкото на напрежението и обещанието за ужас – но финалните серии определено извървяха пътя до края и изпълниха всички очаквания. Силните драматични моменти, с които сериалът се отличаваше, присъстваха и в завършека му. Въпреки че потенциалът на някои персонажи така и не се реализира, а пред сценаристите е стояла възможността техните истории да бъдат доразвити с още една година, те са чувствали, че завършекът на основната сюжетна линия ги задължава да сложат надписа The End накрая.

Коментари от Джон Логан, Ева Грийн и Джош Хартнет можете да видите в клипчето по-долу, но категорично ви забранявам да си го пускате, ако още не сте гледали последните епизоди, защото СПОЙЛЕРИ!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Не всички реакции към финала са положителни поради ред причини, но така или иначе краят си е край и животът (поне за някои от нас) продължава. Прекрасното е, че сценаристите сами са взели решението си и са постигнали целите си без да им се оказва натиск от телевизията. Стискаме палци скоро да се появи друг, поне наполовина толкова добър и интелигентно разработен сериал, колкото Penny Dreadful.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата