Сценарият по Harry Potter and the Cursed Child е тотален хит

„Егмонт България“ ще го пусне като книга у нас на 13 октомври.

Harry_Potter_and_the_Cursed_ChildТази година Джоан К. Роулинг се завърна към поредицата, която я направи известна, със сценария за пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“. Пиесата продължава да се играе в Лондон, където предизвика полемика заради избора на чернокожа актриса за Хърмаяни. Сюжетът на пиесата се развива 19 години след битката за Хогуортс.

Решението на Роулинг да издаде сценария като книга не беше неочаквано – феновете на младия магьосник не биха пропуснали да прочетат за следващите му приключения. Любопитното е обаче, че сценарият не е променен или новелизиран, за да пасне на различната медия, а е в оригинален вид. Нещо повече, той дори не е написан от самата Роулинг, а е адаптиран за сценарий от режисьорите на пиесата, Джон Тифани и Джак Торн (първоначално е било разказ).

Въпреки тези предпоставки, нетърпението на феновете да се докоснат до нов материал за Хари Потър е толкова голямо, че книгата е тотален хит. Във Великобритания е най-бързо продаваната книга на десетилетието – 680 000 екземпляра за три дни. В САЩ пък за два дни са продадени над 2 милиона копия. Единствената книга с по-добри резултати в историята досега е… „Хари Потър и даровете на смъртта“. А в случая дори не говорим за пълноценна книга, а за публикуван сценарий. Театралните критици пишат хвалебствени ревюта, но литературните са със смесени отзиви – което е нормално, предвид че повечето не са свикнали да четат сценарии, където има предимно реплики и почти никакви описания. Да не забравяме и че пиесата е в две части, а изиграването им на сцена отнема над 5 часа, което прави едно доста дълго четиво.

Един от най-интересните елементи е, че Хари, Рон, Хърмаяни и Драко вече са възрастни, а Хари има добър край за историята си. Роулинг обещава, че това е последното й завръщане в света на Хари Потър.

Дали няма в недалечното бъдеще да видим и филмова адаптация – само времето ще покаже. Преди това обаче очакваме и българското издание на Harry Potter and the Cursed Child. Издателство „Егмонт България“, което пусна и цялата поредица (отскоро препубликува отделните части с луксозни корици и илюстрации – специално за най-големите фенове), вече работи по превода на сценария и подготовката му за родните книжарници. „Невероятно щастливи сме, че можем отново да преживеем магията и трескавото очакване на една нова история от необятния свят на Хари Потър“, сподели Велизара Добрева, изпълнителен директор на „Егмонт България“. „Книгите от поредицата увлякоха милиони деца по света да четат – някои от тях са вече родители (като самия Хари) и предават магията на своите деца. Шестнадесет години след издаването на първия роман у нас историите за момчето магьосник остават сред най-обичаните от българските деца.“

Обявената премиерна дата е 13 октомври.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петя Ивайлова

Дочетох книгата; от 100 и някоя страница натам става наистина интересно. Не е лошо, но има привкус на юбилеен епизод от сериал или реюниън… Има много пътуване във времето (истинско пътуване, не прескачания, както в началото) и алтернативни времеви линии – вече си мисля, че тази мода няма да отшуми скоро. Драко вече официално си е приятел с главните герои. Има пространство за продължения, но ще бъдат малко като „старата песен на нов глас“ – не че няма да са интересни, просто няма да е същото…Ако Роулинг наистина е приключила с Хари Потър, стискам палци някое от децата и да не се амбицира някой ден и да започне да пише продължения! Такива експерименти винаги водят до отвратителен резултат, но за съжаление се харесват на определен вид фенове.

Петя Ивайлова

Точно като сценарий на пиеса си изглежда – разделено е на сцени, като в началото на всяка има кратко описание (нещо като „еди-какъв си сън“ или „еди кой си е в центъра, останалите са в кръг около него и говорят“); пише имената на действащите лица и репликите им. 99% е диалог. Има доста магии – четох някъде, че в английската постановка са били много зрелищно представени. Има и много прескачания във времето – започва с онази финална сцена с изпращането на децата от гарата (епилога, който всички мразят, но аз харесвам), като тя е разширена и малко променена. Същинското действие започва чак в началото на четвъртата година от обучението им – предполагам, че няма да има повече прескачания от тук нататък. Общо е малко над 200 страници, така че книгата ще изглежда горе-долу прилично като обем.

Мира

A става ли за четене, чисто визуално, след като е сценарий?

Петя Ивайлова

Чета го в момента и съм на 1/3. Синът на Драко е от главните герои и е душичка (не е истински спойлер, тъй като няма да издам нищо от сюжета). 😉

Мира

Kaч пара