george-rr-martin-wild-cards

Wild Cards на Джордж Р. Р. Мартин ще става на сериал

Авторът на „Песен за огън и лед“ обаче няма да пише сценарии.

george-rr-martin-wild-cards-volume-1Повечето хора свързват името на Джордж Р. Р. Мартин с поредицата „Песен за огън и лед“, от която произлиза сериалът „Игра на тронове“. Авторът предизвиква два типа емоции – благодарност, че е създал една от най-популярните фентъзи вселени, и неприязън от това, че се мотае да я завърши. Все още няма информация кога точно ще излезе „Ветровете на зимата“, но пък има друга новина – още романи на Мартин ще бъдат адаптирани за малкия екран!

Преди да се нервирате, че писателят само си търси повод да се разсейва, не се безпокойте – този път той само е продал правата и няма да участва в подготовката на сериала. Също така, тук става дума за поредица от сборници, в които и други хора са били автори. Един от тях, Мелинда Снодграс, ще бъде изпълнителен продуцент и главен сценарист заедно с Грегъри Новек, който се опитва да реализира продукцията още от 2011 година.

„Лично аз няма да работя по сериала“, казва Мартин. „Моята сделка за развитие на сериали е ексклузивна за НВО, а и в момента пиша „Ветровете на зимата“, както повечето от вас ще си спомнят… но имам пълно доверие на Мелинда Снодграс и Грегъри Новек. Те познават и обичат вселената на Wild Cards почти толкова, колкото и аз, и мисля, че ще свършат превъзходна работа. Желая им късмет.“

Wild Cards си пада малко експериментална литература – поредицата е започнала като ролева игра, наречена Superworld и измислена от Мартин и Снодграс. Те са започнали да я играят с техни колеги – между които са Гейл Герстнър-Милър, Виктор Милан, Джон Джей Милър, Уолтър Джон Уилиамс, и са преценили, че отделят твърде много време на играта и се получават твърде интересни неща, за да увиснат просто така. По този начин се е родила серията от антологии, разкази и романи в мозайка, елементи от една споделена вселена. В последствие са поканени и други, по-известни автори като Роджър Зелазни, Луис Шайнър, Пад Кадиган, Хауърд Уолдроп, Едуард Браянт и Стивън Лий. Нийл Геймън също е предложил своя творба за Wild Cards, но тъй като е бил твърде неизвестен тогава, Мартин му отказал (по-късно Геймън публикувал творбата си като The Sandman).

1wild-cards-book-cover-fort-freakКакто заглавието подсказва, в тази вселена става дума за супергерои, но не като познатите ви от филмите. Сюжетът се развива в паралелна вселена, в която веднага след втората световна война на Земята е пуснат извънземен вирус, променящ ДНК-то на хората. 90% от човечеството измира, 9% развива неприятни болести и недъзи (казват им жокери), а 1% получават суперсили и започват да се наричат асове. Вирусът е разработен от семейство благородници на планетата Такис – генетични близнаци на хората, които искат да тестват продукта си на нашата по-нисша планета. Доктор Тахион, член на фамилията, се опитва да ги спре, но успява само да разбие кораба им, при което вирусът се пуска в земната атмосфера. Именно непредвидимите ефекти кара жертвите да се наричат Wild Cards.

Първата книга е пусната през 1987 г., а до ноември 2014 са излезли 22 книги (този месец в САЩ ще излезе и 23-тата). По думите на Мартин, веселата му компания е обичала комикси и супергерои, но е искала да създаде нещо по-мрачно, по като за възрастни, отколкото е било достъпно през 80-те. Мартин отдавна не пише разкази за поредицата, но пък остава нейн съставител и редактор до ден днешен. Нито един от сборниците не е излязъл на български, така че нямаме наблюдения дали са сполучливи (макар че щом са излезли 22 книги и поредицата е още жива след 30 години, значи няма как да не е интересна), но ако сериалът се реализира и стане популярен, това вероятно ще се промени. Продуцентската къща, която ще инвестира в проекта, е Universal Cable Productions – клон на NBCUniversal, от който са излезли редица сериали на USA, Syfy и др.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата