fx tv

Какви ужаси може да причини изкуственият интелект?

FX ще продуцира нов хорър сериал – Basilisk.

Изображение с име: Madrid's premiere of 'The Hunger Games: Catching Fire'
Франсис Лоурънс ще продължи кариерата си в телевизията.

Изкуственият интелект е често експлоатирана тема във фантастиката, особено напоследък – от филми като Ex Machina до сериали като „Под наблюдение“ и „Хора“. Дали защото усещат, че също като виртуалната реалност скоро това ще бъде истина, а не фантастика, или просто модната вълна сега е такава, творците обичат да разглеждат темата за моралните и социалните последствия от създаването на машини с човешки (или по-добър) интелект. Понякога ИИ-то е добронамерено и в услуга на хората, но друг път решава, че човечеството е вредител, който трябва да бъде екстерминиран.

От втория тип ще бъде изкуственият интелект в предстоящия сериал Basilisk. Проектът се разработва от телевизионния канал FX (American Horror Story, The Strain), а към екипа са привлечени двама господа, на които идеята за мрачно бъдеще не е чужда – сценаристът от четвърти сезон на „Живите мъртви“ Къртис Гуин и режисьорът на „Игрите на глада“ Франсис Лоурънс. Двамата ще създадат изключително мрачна интерпретация на познатия сюжет. Според описанието на сериала, той ще бъде „брутален хорър, в който терапевтка-атеистка и нейният гениален, поне що се отнася до компютри, пациент събуждат зъл и богоподобен изкуствен интелект“.

Засега няма повече информация за проекта – не е ясно дали ще се развива в бъдещето или в настоящето, какви точно способности ще има ИИ-то, съществуват ли други ИИ-та във вселената на сериала и т.н. Но феновете на мрачните и ужасяващи фантастики вероятно ще се заинтригуват от концепцията. Гуин и Лоурънс вероятно ще се представят в ново амплоа – въпреки гръмките заглавия в автобиографиите им, те имат сравнително малко опит, особено с такива проекти. Тепърва ще се конкретизират сценариите и ще се набира актьорски състав, но се надяваме да видим „Базилиск“ някъде през 2018 г., а защо не и по-рано.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата