maxresdefault

Space X разкри плана си за флотилия от кораби, които ще ни заведат до Марс

Елън Мъск разкри как ще покорим Марс !

Основателят и изпълнителен директор на  корпорацията за космически изследвания и технологии Space X  – Елън Мъск разкри стратегията си  за изграждането на  флотилия от кораби / до 1000 бр. / , които да положат основата на самостоятелна колония на „Червената планета“. Всеки един от бъдещите модули  трябва да може да пренася от 100 до 200 души, като беше представена и визуализация  на система за презареждане в ниска орбита, която се очаква да снижи разходите и тонажа на корабите.

На  „Международната конференция по астронавтика“ която се проведе  в гр. Гуадалахара , Мексико официално бяха обявени  подробности за „Междупланетарната  транспортна система“  или  МТС  :

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ето какво казва и самият Мъск: „ Очевидно е, че ще бъде голямо предизвикателство да се спонсорира такова голямо начинание. Ние очакваме да съберем доста прилични приходи от изстрелването на система от  множество сателити и обслужвайки  Международна космическа станция за НАСА, освен  това знам за не малко частни организации които са заинтересовани да спонсорират  начинанието за изграждане на първата колония на Марс. Разбира се, надяваме се да привлечем и вниманието на държавата или държавите по света, надяваме  се, че ще прераснем в едно голямо, глобално  публично-частно партньорство „

Милиардерът подчерта, че това ще бъде дълга кампания която може да отнеме десетилетия, дори цел век. Целта на  Space X  е това смело начинание да бъде колкото е възможно по-достъпно за обикновения човек / в случая се има предвид  средно статистическият американец /, като  идеята е билета за човек да стигне до около 220 000 $, което е приблизително цената за един дом в САЩ.  Това се очаква да се получи като се намалят значително разходите, фокусирайки се върху задвижващите се системи на кораба; начина на зареждане, който за момента е предложен, е зареждането да се извършва в орбита и да има възможност да се произвежда гориво на самия Марс. От Space X  са се спрели на дълбоко замразен метан, който трябва да бъде сравнително лесен за производство на червената планета.

В същото време, от Space X продължават подготовката на другия си амбициозен проект – изстрелването на капсулата „Драконdragon“ което трябва да се състой до 2018г.  като от компанията направиха аналогията с „влак напускащ гарата си“, тъй като „Дракон“ е умалена версия на бъдещите кораби които трябва да се използват за колонизацията. Първият кораб трябва да включва собствена система за производство на гориво на Марс, като е преценено че полета до там ще бъде около 115 дни / в най-лошия вариант, ако има неочаквани проблеми до 150 а в най-добрия до 80 дни/ . Елън Мъск също подчерта, че начинанието е изключително опасно и е напълно възможно да има трагични инциденти, но за истински,  пионерски настроени  изследователи, наградата ще бъде, че ще са първите хора стъпили на друга планета, което само по себе си оправдава риска .

Ето едно прекрасно, подробно  видео, в което е описано как трябва да изглежда кораба, плана за колонизация  и други интересни подробности, наслаждавайте се !

https://www.youtube.com/watch?v=A1YxNYiyALg

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата