Timeless започва със скандал

Новият сериал на телевизия NBC е в центъра на съдебен спор

Дано справедливостта да възтържествува!

Дано справедливостта да възтържествува!

Timeless е един от няколкото нови сериали за пътуване във времето, които стартират тази година. Премиерата е на трети октомври  –  едва след три дни, а доста от критиците, които гледаха пилотния епизод предпремиерно, го определиха като по-скоро посредствен (очевидно, не тези, които са цитирани в трейлъра по-долу).

От телевизията признаха, че са обнадеждени от факта, че рекламите на сериала са били гледани над 280 000 000 пъти (общо всички, а не само едно определено видео). Това е повече от гледанията, достигнати от всеки друг нов сериал за тази есен. Не е ясно обаче, дали този интерес е искрен, или е провокиран от скандала, който беше оповестен в много американски сайтове за телевизия.

За какво всъщност става дума – екип от трима души със „специални” умения (в кавички, защото става дума за професионалните им умения, а не за нещо наистина специално), ще пътуват назад във времето, за да спрат престъпник, опитващ да разруши Америка, като променя исторически събития… Идеята не звучи кой знае колко оригинално (а частта с разрушаването на Америка звучи даже и малко…глуповато) и се оказва, че това не е случайно.  Испанската компания Онца започна съдебен процес срещу NBC, с претенцията, че идеята за сериала е отрадната от техен проект и по-точно – El Ministerio del Tiempo („Министерството на Времето”). Сериалът, за който, признавам – не бях чувала до сега, е с изключително подобен сюжет – дори частта с поправянето на историята, я има в оригиналния проект (само че, в него спасяват испанската история).

Оказва се, че Timeless е не е просто неоригинален, а е нещо по-лошо –

И американското трио...

И американското трио…

фалшификат.. Разбира се, съдът все още не се е произнесъл, но доказателствата са по-скоро в подкрепа на твърденията на испанската компания.

Може би си мислите, че не е толкова зле – често се случва сериалите да имат няколко версии, в различните държави. Това е вярно, но тези версии се правят след като се откупят правата за създаването им, а в случая (според обвинителите) се е случило нещо доста различно и невероятно нагло. Американците не просто са изкопирали идея, на която са попаднали случайно в нета, а са водили преговори за откупуването на правата за римейка. Докато испанската компания очаквала потвърждение на сделката, от Сони (собствениците на NBC) направо ги прескочили и пристъпили към създаването на сериала.

Всички знаем, че всяка реклама е полезна донякъде – признавам, че след целият шум, който се вдигна около сериала, реших не просто да го гледам, а може би дори да хвърля едно око на испанската версия.  Друг е въпросът, че подобна скандална слава обикновено няма дълготраен ефект – предстои да разберем дали делото, което вече е в ход, ще повлияе по някакъв начин на излъчването на първи сезон (по-вероятно е да не се случи).

От цялата ситуация може би най-потърпевши са актьорите, които нямат никаква вина за наглостта на „създателите” на сериала – Ерик Крипке и Шон Раян… В ролите ще видим Абигейл Спенсър, Мат Лантър, Малкълм Барет, Горан Вишнич и др.

И накрая (защото, защо не 😉  ) – испанският трейлър, който е със значително по-малко ефекти, но изглежда по-интересен (сигурно защото испанската история е МНОГО по-богата от американската):

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Рин

Тццц, гледах първата серия днес, направо си е копие и на Rewind -на който само пилота излезе 2013-14та има го в тубата, бих казал гледайте Rewind , после пилотния на Тimelless (епизод 1) и ми кажете, къде е разликата??? То бива бива постоянно да се краде ама…

Миро

Аз изгледах първите няколко епизода на испанците, определено като история и динамика са се справили доста добре, малко си личи, че ефектите накуцват, но като за европейско кино е доста добре. Може би ще го изгледам целите 2 сезона, но пък това автоматично означава че американския копикат ще го изтърва.

Петя Ивайлова

Мерси, ще го видя. За сега имам доста неща за гледане – особено след като излезе целият сезон на Люк Кейдж, но има време.
Дано от ЕнБиСи да платят за адвокати повече, отколкото са планирали да платят за правата за римейка 🙂

Nedev88

Испанския сериал го има в замунда. Даже май изтеглих първите два епизода, ама не съм ги гледал още.