MTV прави сериал по „Война на световете“

War of the Worlds с нова телевизионна адаптация.

war_of_the_worlds_shoot

Триподите си остават постоянен и популярен елемент от всяка адаптация.

За нещастие на хардкор феновете на фантастиката, следващите, които ще разработват подобен проект, са музикалната телевизия MTV. И става дума не за каква да е извънземна инвазия, а за тази от класиката „Война на световете“ на Хърбърт Уелс. MTV вече успя да отблъсне почитателите на твърдото фентъзи с „Хрониките на Шанара“ – тийн-ориентирана адаптация на поредицата романи от Тери Брукс. Сериалът си заработи втори сезон и спечели одобрение за инвестициите във визуални ефекти, но като цяло се смята за слаба интерпретация на култовите книги. Той следва линията на телевизията с млади и красиви актьори, които да привличат тийнейджърите пред телевизорите, без задължително да предлагат кой знае колко качествени актьорска игра или сюжет (вижте още сериалите „Писък“ и „Тийн-вълк“ – на последния обаче трябва да му се признае, че е категорично успешен, въпреки че скоро ще излъчи последния си сезон).

Ето защо очакваме доста свободна и младолика адаптация на War of the Worlds, която едва ли ще допадне на по-възрастните фенове и почитателите на оригинала. За да сме честни обаче, ще отчетем, че „Война на световете“ е имала много адаптации през годините (вероятно защото романът е излязъл през 1898 г. и, тъй като е доста стар, не е необходимо да се плащат авторски права), немалко от които са били разочароващи. Най-пресният пример е филмът на Стивън Спилбърг с Том Круз и Дакота Фенинг от 2005 г. Впрочем, вече е имало сериал, директно продължение на филма от 1953 г. Продуценти са били CBS от 1988 до 1990 г., а ние сме го споменавали като един от най-добрите игрални сериали на детството ни.

Сценарист на новия продукт от MTV ще бъде Андрю Кохран, който вече е работил за телевизията покрай епизоди от Teen Wolf. Друго не е известно за подготвяния проект, но едва ли ще можем да очакваме историята да се придържа към оригинала. От нас се иска просто да бъдем широко скроени и, въпреки че ни е позволено да си мечтаем някой друг да се захване с тази книга, да не отхвърляме сериала преди да сме видяли какво може да ни предложи. Все пак това е телевизия, а ако сме научили нещо за нея през последните години, то е, че винаги може да предложи нещо свежо и ново, дори когато се базира на истории, стари като света.

 

 

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Drago

Eee Пеше – ударил си му референция към „игралните сериали от детството“.

Петя Ивайлова

Хърбърт Уелс има някаква годишнина скоро (мернах информацията някъде преди доста време, не ми се търси за какво точно ставаше дума) – сигурно ще има още няколко подобни сериали на други телевизии ))

Миро

Директно ДЕЛ на този проект.. жалко че ще оцъкат пейзажа с такава класика !