popate4o-1

Юлка с номинация за „Астрид Линдгрен“

За първи път български писател в „златния“ списък на световната детска литература!

iulkaНа 20 октомври 2016 г. по време на Франкфуртския панаир на книгата бяха обявени номинациите за престижната награда „Астрид Линдгрен” за 2017 г. Това са писатели, илюстратори, организации, които са избрани от Шведския комитет по изкуствата измежду всички предложения, изпратени от отделните страни. Председателят на журито Боел Вестин каза: „Списъкът е златна мина за всички, които се интересуват от световната детска и детско-юношеска литература“.

За първи път сред най-изявените имена в световната детска литература има и български представители – писателката Юлия Спиридонова – Юлка и художникът илюстратор Любен Зидаров. Юлка е автор на трилогията „Страната на сънищата“, за която има положителни ревюта и при нас (справка: тук). За най-големия приз за детска литература, известен още като „Малкия Нобел”, са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. От българска страна лиценз да определя и изпраща номинации има фондация „Детски книги”.

„Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка. Наградата е учредена от шведското правителство през 2002 г. Победителят за тази година ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април 2017 г.

Реакцията на писателката Юлия Спиридонова е разбираемо позитивна: „Дълбоко съм развълнувана и изключително благодарна на фондация „Детски книги“, че се грижи за детската литература в България и работи всеотдайно за популяризиране на четенето сред малките читатели и на българската детска литература по света“, каза Юлия Спиридонова. „Самият факт, че сме в този списък, е вече награда и голяма чест за мен. Особено съм щастлива, че съм в компанията на Любен Зидаров и за мен това е сбъдната мечта, защото моето детство премина с неговите илюстрации. Той е един от най-големите магьосници в детската ни литература.“

Издателите на Юлия Спиридонова от „Кръгозор“ споделиха с вълнение: „Това е голям пробив за България и за наша огромна радост и гордост още една оценка за изключително талантливата авторка. Мисълта, че и ние сме допринесли за нейното развитие като детски писател, ни прави горди и ни дава сили да продължаваме да работим за децата и за увеличаване на техния интерес и любов към четенето и хубавата детска книга. Вярваме, че 4 април ще е празник за българската детска литература.“

Пълен списък на номинираните за 2017 г. можете да видите тук. Книгите на Юлка можете да намерите по книжарници, а палци за нея можете да стискате от всяка точка на света.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата