Егмонт ще издават книги за Златната ябълка

Студио „Змей“, което събра пари за късометражен филм по идеята си за анимационен сериал с български фолклорни мотиви на име „Златната ябълка“, ще пусне поредица от книги за персонажите.

legenda-za-pyrviq-kuker-cПомните ли анимационния сериал „Златната ябълка“, за чиято кампания за набиране на средства ви разказахме преди време? Благодарение на даренията от кикстартър, Студио „Змей“ успя да събере пари за късометражен филм по идеята си. Той вече е готов, а покрай него Егмонт България ще ни зарадват с поредица от книги за предисториите на героите от интересната вселена. Започваме с „Легенда за първия кукер“ на 12 декември, а след това… продължаваме напред!

Новината бе споделена вчера от аниматорите от Студио „Змей“ на пресконференция по повод премиерата на очаквания с огромен интерес от многобройните фенове късометражен филм „Легенда за първия кукер”.

Предстоящите книги ще пресъздадат сюжета на филма и ще разкажат предисторията на бъдещия сериал. Изданията включват илюстрована книга, рисувателна книжка и занимателна книжка със стикери, като всички те ще бъдат представени за първи път в 16 ч. на 11 декември в зала 4 на НДК, в рамките на събитието „ЕГМОНТ на живо”, и ще бъдат в продажба в търговската мрежа от 12 декември.

„Легенда за първия кукер” разказва за размирни времена, белязани от борбата на хората със злите сили. Спасението на хората идва като дар от Самодивите, даден на най-добрия майстор-ковач в Кукерово. Той изковава магически чанове, които освобождават хората, и поставя началото на традициите на воините кукери. Всяко малко момче мечтае да стане кукер. А братята Влад и Бран не са изключение…

Късометражният филм „Легенда за първия кукер” е финансиран изцяло от дарители чрез кампания в платформата Kickstarter. В продължение на пет месеца по него работят 22-ма професионалисти – аниматори от България, Италия, Ирландия, Германия, Кипър и САЩ. Музиката към филма е дело на младия български композитор Георги Стрезов, а в записването й участва оркестър от над 40 души.

„Златната ябълка“ е първият по рода си анимационен проект с над 40 000 последователи в интернет и вярна база от почитатели в цял свят. Идеята на сериала на Студио „Змей“ успява да създаде общност, обединена около неговата кауза – опазването и популяризирането на българската фолклорна памет и поставянето на основите на едно съвременно анимационно студио на световно ниво у нас. Екипът, работещ върху сериала, се състои от над 20 професионалисти в сферата на анимацията и шоубизнеса, ситуирани в България, Италия, Ирландия, Германия, САЩ и Кипър, с опит в големи компании като Cartoon Network, Warner и Ubisoft.

През 2015 г. 1100 души даряват средства за проекта, превръщайки „Златната ябълка“ в най-успешното българско начинание, реализиращо се изцяло чрез групово финансиране в популярната интернет платформа Kickstarter. Благодарение на огромната подкрепа на верните фенове и партньори на бъдещия сериал премиерата на трейлъра се превръща в събитие с международен отзвук и бързо събира близо половин милион гледания в YouTube.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Абе не е баш така – доста народ са се изредили на това клипче. Явно наистина са се старали хората. Просто според мен го правят така, че всеки да си получи парите, а не половината да работят заради идеята, другата половина заради празни обещания и парите от кикстартър да отидат за останалите. Но пък ако никой не работи безплатно, няма как да се реализира и проекта, та поне за това си прав – реално клипчето не е кой знае какво и не виждам защо трябва да струва 23к паунда.

Виктор

Тази информация е странна. В кикстартер, в сравнение с 23 хилядите паунда от 800 души за Ябълката, Баталия събра 100 хиляди долара от 1400 души, а Wolfed събра 50 хиляди евро от 1300 души.

Принципно е спорно дали просто да плямпаш достатъчно шумно, за да те забележат, е особено добра творческа стратегия – предстои да видим как това издържа във времето 🙂 Засега имаме резултирала курсова анимация за шест месеца от сам човек.