kinomaniq-2016

Фантастиката на Киномания 2016

30-тото издание на фестивала включва емблематични жанрови предложения.

Любителите на киното отново ще могат да се порадват на фестивала Киномания в София. Официално той започва на 17 ноември и завършва на 1 декември, но прожекциите тръгват още от днес. 30-годишният юбилей тази година ще бъде отбелязан с разнообразна селекция от филми, включително фантастични и/или български. По традиция всяка година се представят и наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Билети могат да бъдат закупени от билетния център на НДК.

Ето кои са фантастиките на фестивала тази година:

СОЛАРИС
Режисьор: Андрей Тарковски
СССР, 1972

solaris2-600x450

Психологът Крис Келвин е изпратен на Соларис – космическа станция, изследваща планета със същото име. Космосът провокира странни, необясними случки и както Келвин скоро открива, те влияят на екипажа на станцията.
Медитацията на Тарковски над вината, желанието, религията и природата на човешкото съзнание е могъщ и амбициозен визионерски филм. Често сраняван с 2001: Космическа одисея на Кубрик заради хипнотичния ритъм, невероятната атмосфера и решимостта му да разисква амбициозни теми, все пак Соларис е по-метафоричен в изразните си средства. Планетата може да бъде видяна като проява на Бог – нещо, което учените не са в състояние да разберат просто чрез установените теории. Единствено Келвин се поддава на влиянието й до степен, че се отказва от научните си възгледи и приема наглед непонятното за разума. Сложното влияние на планетата върху емоциите на екипажа провокира спомени за починали близки. В случая на Келвин, вината и мъката му след смъртта на съпругата му Хари водят до материализирането й на станцията. Наблюдаваме променящото се отношение на Келвин към нея едновременно с промяната на собствената му личност, изиграна нюансирано и сложно от знаменития актьор Донатас Банионис.

Прожекции:
сряда, 9 ноември 2016, 19:00, Одеон
четвъртък, 10 ноември 2016, 19:45, Дом на киното
събота, 12 ноември 2016, 15:30, Люмиер

Сталкер
Режисьор: Андрей Тарковски
СССР, 1979

stalker-3-1-2-600x450

В страната съществува забранена Зона, охранявана от армията, и в нея се намира стая на желанията, изпълняваща поръчките на хората, които се намират вътре. Но за това е нужен водач – Сталкер, който преодолява препятствията по пътя.
Този филм е нещо като ритуално посвещаване. Първоначално показва „външните” изпитания преди достъпа до Зоната, след което редуващите се черно-бели епизоди съответстват на кошмарни сцени, а следващите цветни изображения от вътрешността на зоната наподобяват проникване във вътрешния мир, по време на което персонажите се търсят в един въображаем лабиринт. Стаята на желанията сякаш съществува само виртуално – друг начин да се обяви, че предмет на търсенето е самият път, а целта е без значение. Това, което си струва, е красотата и ужасът на нещата, които виждаш, съответно самият филм като средство и крайна цел на пътуването.

Прожекции:
събота, 12 ноември 2016, 19:00, Люмиер
неделя, 13 ноември 2016, 15:00, Одеон
вторник, 15 ноември 2016, 20:30, Дом на киното

Зоотроп
Режисьор и сценарист: Сотир Гелев
България, 2016

zootrop

В основата на филма Зоотроп лежи движението. Движението във всичките му форми – физически, социални и емоционални. За да изпълнят мисията си два робота – Примус и Децимус, трябва да преминат през лабиринт, който е пълен с необикновени предмети. За да открият правилния път, а понякога от чисто любопитство, те изследват и възстановяват историите на откритите артефакти…
Далеч от излишни философски заключения, филмът показва тази страна от битието, когато надеждата почти напуска героите, но те се движат, водени от упорство, от глупост или просто от липса на други идеи.
Роботите, поставени в непривични за тях условия, са принудени да вземат решения, за които не са програмирани. Особено когато се срещат с Минотавъра (бива ли лабиринт без Минотавър). Привидният прогрес и напразното движение напред, съчетано с безнадежните усилия за постигане на съмнителни по своята стойност цели, придава на героите отсянка на античен трагизъм, която едва прикрива комичната им същност.

Прожекции:
вторник, 29 ноември 2016, 18:30, Люмиер

Момчето и звярът
Режисьор и сценарист: Мамору Хосода
Япония, 2015

momcheto-i-zvqra

Криейки се от своето голямо семейство и полицията след смъртта на майка си, самотният 9-годишен Кюта се лута между два небостъргача в токийския квартал Шибуя. Така се озовава в алтернативната реалност на Джутенкай – свят, населяван от зверове, в който хората не са добре дошли.
Властелинът на зверовете в Джутенкай трябва да избере своя наследник. Сред кандидатите е и Куматецу – воин с меча глава. Налага му се да си намери помощник и той избира новопоявилия се в техния свят Кюта. Отношенията им, макар и сложни, укрепват с всеки изминал ден докато тренират заедно, разменяйки ролите на учител и ученик.
Годините минават. Вече на 17, Кюта се връща в човешкото измерение и се среща с Каеде – умно младо момиче, което му предлага да го научи да чете. Завръщането сред хората провокира Кюта да издири баща си и да се запита към кой свят всъщност принадлежи. Раздвоен от предаността си към Куматецу, на когото му предстои важна битка, той се връща в Джутенкай неподготвен за това, което го очаква. Световете на хората и зверовете се сблъскват и животът за никой от тях двамата вече няма да е същият.
Зашемятаващо анимирано и изпълнено със сензационни бойни сцени, новото фентъзи на култовия японски режисьор Мамору Хосода ни повежда на паметно пътуване, в което нежните и забавни моменти напомнят за стойността на семейството, лоялността, любовта и саможертвата.

Прожекции:
неделя, 20 ноември 2016, 10:45, Люмиер
неделя, 27 ноември 2016, 11:45, Културен център G 8

Ако фестивалът ви допада, можете също да пробвате „Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ – последния концерт на Дейвид Бауи като извънземното Зиги Стардъст от 1973 г., или „Пътуване във времето“ на Терънс Малик – документален филм, който ни „отвежда на времево пътешествие из историята на вселената. След като виждаме раждането на звездите и еволюцията на живота на Земята, спираме в почуда пред слънцето и планетите, преди да се гмурнем в мастилените океански дълбини, където в мрака плуват нажежени създания“. Сред успешните продукции по световните фестивали, които ще видим на Киномания (но нямат връзка с фантастиката), са La La Land, „Патерсън“, „Хищници в мрака“ и „Холограма за краля“. Българските филми също не са никак малко – „Пеещите обувки“ на Радослав Спасов, „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Балканска хармония – истина или сън“ на Атанас Киряков, „Опит за биография на лицето Х“ на Васил Живков и „Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич“ на Галина Кралева.

Повече за фестивала и неговата програма можете да видите тук.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата