izlojba t

Фантастична изложба в София

На 21 декември ще бъде открита изложба на картини по произведения на Хърбърт Уелс.

Изображение с име: izlojbaКлуб „Иван Ефремов“ и галерия „ЛИК“ ви канят на откриването на изложбата „Машината на времето и шахматният крал“ на художника Роман Гуманюк по произведения на Хърбърт Уелс. Дата, час и място: 21 декември, 18:30 ч., София, ул. „Лайош Кошут“ № 37 (в близост до пл. „Македония“ и Руски паметник). Поводът е 150-годишнината от рождението на великия писател.

Светът отбеляза годишнината на 21 септември. В България тя също не беше отмината – уважение на художника отдадоха на националния конвент за фантастика „Булгакон“ чрез организиране на дискусия. Сега клуб „Ефремов“ представя пред софийската публика изложбата на художника Роман Гуманюк „Машината на времето и шахматният крал“, която е посветена на творчеството на Хърбърт Уелс, като коледен подарък за ценителите на фантастичното изкуство.

Художникът предлага необичаен подход към творчеството на великия писател. Той е комбинирал в една експозиция творбите си по мотиви от произведения на Хърбърт Уелс и картини от своята „Шахматна серия“. Резултатът е интересна и зрелищна комбинация, където на коварните марсианци се противопоставят шахматните фигури, оживяващи като герои в сражението. „Войната на световете“ на Уелс се прехвърля на шахматното поле. И само благодарение на Уелсовата „Машина на времето“ в решителната битка могат да вземат участие гордият крал и неговият благороден рицар от Средновековието, древният воин от антични времена и войниците от началото на ХХ век.

Роман Гуманюк е роден през 1985 година. Той е професионален художник. До момента има 26 самостоятелни изложби. Творбите му са представени в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Неговият персонален изложбен проект „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“ е широко известен на публиката и е представен в 5 държави, включително България.

Художникът работи в различни жанрове и техники. Частни колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата