pisma-ot-dqdo-koleda-t

Писал ли е Дядо Коледа на Толкин?

Излезе луксозното издание на „Писма от Дядо Коледа“ на Джон Р. Р. Толкин.

pisma-ot-dqdo-koleda-cВсяка година децата на Дж. Р. Р. Толкин получавали писма от Дядо Коледа, изписани с треперлив почерк и украсени с изящни цветни картинки. В тях се разказвали великолепни истории за приключения и пакости, за битки с гоблини и пиршества с елфи. За вълнението на децата допринасял и начинът на получаване на писмата – понякога пуснати през комина, друг път донесени от пощальона, а веднъж оставени в дневната до пресен отпечатък от заснежен ботуш…

Всяка илюстрация, марка и плик, изработени лично от Дж. Р. Р. Толкин, представляват същинско произведение на изкуството и са поместени в тази книга заедно с пълния текст на писмата от 1920 до 1943 година.

Джон Р. Р. Толкин е роден на 3 януари 1892 г. в Южна Африка. След като воюва в Първата световна война, той започва забележителна академична кариера и се превръща в един от най-видните филолози в света. Международна известност получава с превърналите се в класики книги „Хобит“, „Властелинът на пръстените“ и Силмарилион“, преведени на десетки езици. Умира на 2 септември 1973 г.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата