Почина Уилям Питър Блати

Авторът на „Екзорсистът“ ни напусна.

Уилям Фридкин, режисьорът на филма „Екзорсистът“, сподели вчера в туитър, че Уилям Питър Блати е починал на 12 януари. Създателят на „Екзорсистът“ (както и на разширената версия, издадена у нас като „Заклинателят“) е прекъснал земния си път няколко дни след 89-тия си рожден ден.

Блати има интересна история. Той е роден на 7 януари 1928 година в семейството на ливански имигранти, пристигнали в Америка на кораб за добитък. Детството си е прекарал в бедност, като семейството му е изгонено от над 30 апартамента заради неплащане на наем. Баща му е напуснал семейството рано, а майка му е правила каквото може, за да припечели, продавайки домашно направено желе. Била е ревностна католичка и е възпитала Блати в същата религия. Заради това той е завършил йезуитско училище, от което е получил стипендия за университет, където е станал магистър по Английска литература. В началото е трябвало да работи какво ли не, за да се издържа – продавал е прахосмукачки от врата на врата, карал е камиони с бира, продавал е билети. По-късно обаче е имал и по-добри позиции – бил е част от военновъздушните сили, ПР на университет Лойола и др. Късметът му се е усмихнал, когато е гостувал в телевизионно шоу, в което е убедил водещия, че е арабски шейх, който не си спомня колко точно жени има. За успешната заблуда са му дали 10 000 долара, които е използвал, за да прекара година в писане на книга. Тази книга е била „Екзорсистът“.

Днес The Exorcist се счита за една от емблемите на хорър жанра, а по нея има редица филми и сериал. Блати има още 16 книги и 12 сценария, един от които е получил Златен глобус. Женил се е 4 пъти, направил е 8 деца и през цялото време, до ден днешен, е творил.

Дано почива в мир!

 

 

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |