Отворете кралската клетка

По книжарниците можете да намерите „Кралска клетка“, трета част от поредицата „Алена кралица“ на Виктория Айвярд, изд. „Сиела“.

Американската писателка Виктория Айвярд продължава мрачната приказка на Мер Бароу, Мейвън Калоре и Кал, разширява света на Норда и го изправя пред смъртоносна заплаха. Ще бъде ли „Кралска клетка” разрушена?

Действието в тетралогията „Алена кралица”, която изстреля Виктория Айвярд в орбитата на безспорните литературни сензации, се развива в бъдещето, в едно антиутопично общество на територията на днешните Съединени американски щати. Светът е разделен на две класи – висша, в чиито вени тече сребърна кръв, и низша, червенокръвна, живееща за нуждите на висшестоящите. Сребърните  притежават свръхсили, които ги правят почти божества в очите на техните роби, Червените, които не са нищо повече от пионки в ръцете им. Всичко обаче се променя, когато едно обикновено момиче – Мер Бароу, се оказва носител на промяната…

В „Кралска клетка” Мер Бароу, Мълниеносното момиче, е изгубило своята мълния развитието на събитията в „Стъкленият меч”. Затворена в тъмница от крал Мейвън – момчето, в което някога е била влюбена –  тя се превръща в оръжие на пропагандна машина срещу Алената гвардия. Затворът на Мер е страшен и наяве, защото дори вън от ужасните кошмари тя продължава да е измъчвана от смазващо чувство на вина за животите, пожертвани заради грешките ѝ.

Докато Мер понася ужасите на изолацията в двореца, нейното сборище на новокръвни и Червени се разраства и усъвършенства, преобразява се в армия. Армия, готова за война. Армия под знамето на принца-изгнаник Кал.

Виктория Айвярд плете нишката на тази напрегната приказка, рисувайки тъмните краски на класовата война и оставяйки героите си сами да изберат съдбата си. Лошите разкриват стари рани, добрите са изправени един срещу друг, а всеки избор се оказва фатален. В ръцете на един несигурен крал, живял цял живот в сенките, бъдещето на цялата страна е застрашено, а сред мрежата интриги и коварства в двореца надеждата за спасение възкръсва от пепелта.

Когато кръв се обръща срещу кръв и огън – срещу огъня, ще има ли кой да потуши пожара?

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |