pitar uots

И Питър Уотс идва в България

Фантастът ще изнесе лекция за същността на съзнанието и най-новите развития около мозъчните технологии.

Изображение с име: slepogled-koricaПочитателите на твърдата научна фантастика ще имат възможност да видят на живо един от най-интересните съвременни писатели в жанра – Питър Уотс! С романите си „Слепоглед“ и „Отвъд Разлома“ канадският писател спечели сърцата и умовете на читателите у нас, като първата книга сме я признали за една от най-добрите, на които някога сме правили ревюта.

Още през 80-те години на миналия век Уотс завършва магистратура по океанология, а в началото на 90-те защитава докторска титла в областта на зоологията и екологията. Интересите му в морската биология и в когнитивната психология обаче постепенно изместват професионалния му фокус и го насочват към писането.

Днес най-известните му произведения са му донесли редица престижни награди и номинации, сред които „Хюго“, „Локус“ и „Шърли Джаксън“. Произведенията му обикновено се целят в бъдещето на човечеството, дори когато са ситуирани в настоящето, като задават нестандартна, но логична перспектива спрямо човешката природа и интелект, а и спрямо потенциалния ни прогрес. Освен от еволюцията на технологиите, Уотс се интересува и от еволюцията на начина ни на мислене, на моралните ни и социални ценности.

Когато не пише, Уотс често изнася лекции – именно с такава цел е неговото посещение в България. На форума за популярна наука Ratio, който ще се проведе на 10-ти юни в Sofia Event Center, Уотс ще говори за някои от най-контраинтуитивните открития около същността на съзнанието. Те се простират от насекоми, които се разпознават в огледалото, до хора, които без да съзнават карат до другия край на града, извършват убийство, почистват уликите и се прибират вкъщи. Основна част от темата ще са интерфейсите за връзка мозък-мозък, като ще стане дума и за нашумялата вече покрай Илон Мъск Neuralink технология. Лекцията е със заглавие „Съзнателни мравки и човешки мравуняци“ и ще бъде на английски, без превод.

В рамките на събитието ще говорят още д-р Боян Иванчев и д-р Марин Пенков, основатели на Българска невро-когнитивна лаборатория ООД, за „Управление на пари с невроикономика: как реагира мозъкът?“, и Константин Василев и Никола Тошев за „Изкуствен интелект: Революция или еволюция?“. Форумът започва в 10 сутринта и ще продължи до 4 следобяд – билетите са между 10 и 50 лева, стандартният – 25.

Колкото до Уотс – ако имате въпрос, който бихте му задали – споделете го в коментар. Може пък и да се доредим до интервю, за да му го зададем…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата