4 коментара
jodie doctor who

13-тият Доктор е жена

Джоди Уитакър поема емблематичната роля в британския сериал.

Дискусия за това дали Доктора да не се играе от жена поне веднъж има отдавна, но засега сценаристите сякаш устояваха на изкушението. No More, както каза „скритият“ Доктор на Джон Хърт – от следващия сезон в емблематичната роля ще се превъплъщава актрисата Джоди Уитакър! Новината беше обявена от BBC чрез специален тийзър, в който я представиха като следващия стопанин на ТАРДИС:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Джоди Уитакър е родена през 1982 година в Англия. Тя получи роля в сравнително успешния култов филм Attack the Block през 2011 и игра главна роля в „Броудчърч“, страхотният криминален сериал на Крис Чибнал, който постигна огромен успех във Великобритания и с трите си сезона. Broadchurch е продукция на Крис Чибнал, който е новият главен сценарист на Doctor Who, така че двамата се познават доста добре. Играла е също в „Черно огледало“, в епизод 1.3.

Към момента клипът има над 3800 харесвания срещу над 1500 палеца надолу – винаги феновете в началото изпитват известна доза враждебност към новия актьор в любимия им образ, но досега не е имало толкова голямо неодобрение. Мнозина се чувстват сякаш това е поредната стъпка в посока на всепоглъщаща политическа коректност. Въпреки това, неодобряващите възможността жена да поеме ролята бяха много по-шумни преди и фактът, че тяхната бройка всъщност е далеч по-малка от тази на одобряващата, е положителен – това означава, че сериалът все още има вярна публика и бъдеще. Не е и като да не сме подготвени за промяната още от Стивън Мофат, който сложи думите „Аз съм момиче“ в устата на Мат Смит, направи Властелина на жена – Миси, и показа първата регенерация на възрастен бял мъж в млада чернокожа жена в епизод 9.12.

Изображение с име: Broadchurch_Ep03_7
Джоди в „Броудчърч“

Крис Чибнал признава, че винаги е искал 13-тият Доктор да бъде жена: „Много сме развълнувани, че успяхме да привлечем актрисата, която беше номер едно в списъка ни. Нейното прослушване за Доктора ни отвя. Джоди е търсена, забавна, вдъхновяваща, супер-умна природна сила и ще донесе със себе си много остроумие, сила и топлина за ролята. Тринайстият Доктор идва.“

Питър Капалди също одобрява своята наследница: „Всеки, който е гледал Джоди Уитакър, знае, че тя е чудесна актриса със страхотна индивидуалност и чар. Тя има най-вече огромно сърце, с което да играе тази най-специална роля. Тя ще бъде фантастичен Доктор.“

Стискаме палци промяната да освежи сериала и Джоди Уитакър да се справи с огромната отговорност на плещите й, а недоволните от смяната на пола фенове да не бойкотират прекалено. Трансформацията на Питър Капалди в следващия Доктор вероятно ще видим в коледния епизод тази година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата