1 коментар
walking-dead

Продуцентите на „Живите мъртви“ се съдят с АМС

Претенциите са за 1 милиард долара.

Изпълнителните продуценти на сериала The Walking Dead съдят телевизията, която излъчва епизодите в САЩ, за нанесени щети в размер на 1 милиард долара. Робърт Киркман, който е създател и на комиксите, Гейл Ан Хърд, Дейвид Алпърт и Глен Мазара са подали искова молба за това, че AMC ги лишава от техните дялове от колосалните печалби, генерирани от сериала. Ето част от текста в жалбата им:

Казусът възниква от провала на голям развлекателен конгломерат да изпълни договорните си задължения към творците – „таланта“ на индустриален жаргон – зад особено успешния и печеливш сериал „Живите мъртви“. Ответниците от АМС се възползват от тяхната вертикална корпоративна структура, за да комбинират продукцията и представянето на TWD, което им позволява да задържат лъвския дял от огромните печалби на сериала за себе си и да не ги споделят с екипа, както са задължени по договор.

Същината на проблема е в това, че AMC Studios – дъщерна фирма на АМС, получава твърде много (според ищците) пари от компанията-майка, за да развива и продуцира сериала. Тя получаваше по 1,45 милиона долара на епизод през първите четири години и по 2,4 на епизод след това. Бюджетът обаче е доста по-малък от този на по-нискорейтингови сериали като Breaking Bad, Better Call Saul, Mad Men, които се създават от студио извън конгломерата (Sony Pictures TV). Именно от този бюджет се плащат заплатите на екипа зад „Живите мъртви“, докато печалбите остават в компанията-майка.

Подобно дело поведе и Франк Дарабонт през 2013 година, но тогава щетите бяха за 280 милиона. Дарабонт беше уволнен от сериала по средата на втори сезон, но са му били обещани част от печалбите за следващите епизоди. „Живите мъртви“ постоянно е сред най-гледаните сериали, но Дарабонт не е получил много от дължимото си. Делото все още е без резултат, макар че има движение – Грег Никотеро, който тогава подкрепи Дарабонт и влезе в част от иска, е постигнал извънсъдебно споразумение, по силата на което няколко милиона долара са се насочили от телевизията към ищците.

Изображение с име: walking-dead-poster-season-8

По новото дело все още не са определени изискуеми щети, но според изчисленията, ако се вземат оценките от предишното дело, на Дарабонт, който твърди, че трябва да се плащат по 30 милиона долара на серия, то Киркман и останалите могат да претендират за до 1 милиард. Ако се стигне дотам, това ще е най-скъпото дело в телевизионната история. То ще има потенциала да повлияе не само на сериала, но и на телевизията като цяло.

Самите АМС не са особено притеснени и дори коментират сравнително добродушно – „Този тип дела са типични за развлекателната индустрия и имат нещо общо – появяват се около успешните сериали. Практически всяко студио с успешен сериал е мишена на подобни обвинения, а „Живите мъртви“ са сериал номер 1 в телевизията за 5 поредни години, така че това не е изненада. Имаме огромни уважение и благодарност за тези творци и ще продължим да работим с тях като с партньори, въпреки че смятаме да се защитаваме яростно срещу тези безпочвени и предвидимо-опортюнистични обвинения“.

Едва ли това ще доведе до закъснения в осми сезон, но има потенциал в бъдеще да окаже влияние на качеството или програмната схема. Засега можем да сме спокойни, че сериалът ще продължи както досега, а по-военно и екшън ориентираният сезон 8 ще започне на 23 октомври българско време.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата