1 коментар
classssss

Казваме сбогом и на Class

Разклонението на Doctor Who няма да има повече епизоди.

През последните няколко дни бяха прекратени немалко американски сериали, но сега имаме скръбна вест и от Великобритания. Тя поне не е особено изненадваща, за разлика от кончината на Dark Matter.

Class, разклонението на Doctor Who, което се излъчи миналата година, е официално спряно. Въпреки че критиците като цяло го харесаха (88% в Rotten Tomatoes), зрителите пасуваха. Във Великобритания двата BBC канала, които го излъчваха, са недоволни от гледаемостта, а в САЩ BBC America едва събраха четвърт милион души, които да проследят епизодите. С това решението става логично и очаквано.

Любопитно е, че обявяването на спирането става година след първото излъчване. Обикновено решението се взима доста бързо, за да знае екипът дали да готви нови серии или да си търси нова работа. Тук обаче актьорският състав стоя цяла година в очакване брадвата да падне. Това не важи единствено за Патрик Нес, създател и главен сценарист на сериала, който още февруари месец каза, че дори да има втори сезон, той няма да се завърне за него (защото му е писнало да чака). Въпреки това е изключително горд от крайния продукт и си тръгва с добри чувства.

Изображение с име: class-t

Основната причина за това закъснение вероятно е изчакването за резултатите на „Клас“ от всички възможни страни. След като рейтингът по BBC3 и BBC1 беше слаб (тук обаче трябва да се признае, че и двете го излъчваха в неподходящ час), продуцентите изчакаха колегите си от BBC America да го пуснат с надеждата американците да го харесат и, съответно, да съфинансират още епизоди. И това не се случи, за което някои фенове обвиняват маркетинга. Телевизията отложи излъчването с няколко месеца, за да го комбинира с десети сезон на Doctor Who, уж за повече зрители, след което осъзна, че няма възможност да рекламира адекватно и двете продукции, и концентрира усилията си върху сериала-майка, при което много зрители изобщо не разбраха за съществуването на разклонението. Оттогава досега BBC вероятно са се надявали до последно да регистрират някакъв интерес на онлайн платформата си, но и там не са намерили изгледи за подобрение.

В крайна сметка, въпреки че сериалът определено си заслужава гледането, а последният епизод завършва с широко отворен край, училище Коул Хил затваря врати и едва ли някога пак да ги отвори, извън евентуални появи в „Доктор кой“, чийто следващ епизод очакваме на Коледа.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата