legion s1 poster copy

Низвергват ли Браян Сингър?

„Легион“ и „Надарените“ изхвърлят Сингър от списъка с продуцентите.

Изображение с име: Bryan Singer
Браян Сингър

Вълната от скандали с обвинения за сексуално насилие в Холивуд продължава да залива пейзажа. Една от последните й жертви е Браян Сингър. Продуцентът, практически създал кино-вселената на „Х-мен“ и пробил пътя на успешните комиксови адаптации на голям екран, е обвиняем по дело, повдигнато от предполагаема негова жертва. През 2003 година Сингър е изнасилил тогава 17-годишния Сизар Санчез-Гузман, след което го е заплашил да си трае. Санчез-Гузман и до ден днешен страдал от травмата и сега, вдъхновен от останалите случаи, решил да повдигне дело. Какъв ще е резултатът от него ще разберем в недалечно бъдеще, а дали има истина в обвиненията – вероятно никога няма да знаем със сигурност.

В интерес на истината, това далеч не е първото обвинение срещу Сингър. Оплаквания на жертви има още от 1997 година, макар и някои от тях в последствие да са признати от подателите за фалшиви (което пък не е гаранция, че наистина са такива). Досега последствията за Сингър не за били сериозни, но в светлината на последните събития около останалите сексуални насилници в Холивуд Fox (вече собственост на Дисни) все пак започват да се разграничават от него.

Самият Сингър превантивно е помолил екипа на „Легион“ да го изключи от списъка с продуцентите (което вероятно те и сами са щели да направят). Втори сезон на неочаквано успешния сериал ще започне през април, а главният сценарист Ноа Хаули е съобщил решението като не засяга причината и подчертава маловажността му: „Браян помоли да се махне името му от сериала, така че ние му угодихме… Срещал съм го само няколко пъти, много рано в подготовката на сериала. Той имаше интерес да режисира пилотния епизод, но след като се реши аз да го направя, не съм говорил с него. Наистина, той беше просто едно име на екрана“.

По същия начин се подготвя и изтриването му от „Надарените“. Там обаче Сингър наистина режисира пилотната серия, което прави ситуацията по-деликатна. Изказването на президента на Fox Entertainment, Майкъл Торн, е следното: „Като част от сделката му да режисира пилота, той е и изпълнителен продуцент на сериала. Но реално, след като засне пилота, той отиде да снима филм и почти не се е занимавал с продукцията на първи сезон. Но ние приемаме тези обвинения много сериозно и ще ги разучим подробно преди да направим втори сезон. Засега имаме много време преди премиерата му, така че още обсъждаме“.

Твърденията на отговорните лица, че Сингър има съвсем малко влияние върху Legion и The Gifted вероятно са верни. Много често подобни продукции просто наемат имената на известни режисьори и продуценти с по-скоро маркетингова цел, отколкото за да се възползват от услугите им. От тази гледна точка, бъдещото развитие на сериалите едва ли ще се промени, независимо дали Сингър е споменат като изпълнителен продуцент или не – феновете могат да са спокойни. Но скандалите с обвинения за сексуално насилие, носещи се из Холивуд, определено започват да стават проблем, разтърсил не една или две продукции.

Изображение с име: deadpool-miller
Ти Джей Милър в „Дедпул“

Любопитна подробност е, че срещу Ти Джей Милър, актьора, играещ най-добрия приятел на Дедпул – Уийзъл или Невестулката, също са повдигнати обвинения. Мнозина са поискали от екипа да го премахне от снимките на „Дедпул 2“ и да наеме нов актьор за ролята, но днес един от продуцентите е отговорил красноречиво на въпроса дали има шанс това да се случи: „Вече правим последния монтаж, не мисля“. Разбира се, това не значи, че актьорът ще остане за следващи филми.

Наскоро и Брет Ратнър попадна под обстрел за поведението си, като най-подробна позиция е изразила Елън Пейдж, която се оплаква от грубостта му и незачитането на личността. Най-травмиращият момент за нея е бил, когато Ратнър е казал пред целия екип на „Х-мен: Последният сблъсък“, че тя „трябва да бъде изчукана, за да разбере, че е лесбийка“. Иначе Оливия Мун, Наташа Хенстридж и други актриси са обвинили режисьора в сексуално насилие. Става любопитно как точно се подбират мъжете в екипите зад Х-мен вселената, та честотата на подобни скандали да е толкова висока за нея.

Ще завършим тази новина с нещо малко по-полезно – информация за втори сезон на „Легион“. След изчерпване на темата със сексуалните похождения на Сингър, Хаули е казал, че за новите епизоди се готви скок в бъдещето. Между събитията от първи и втори сезон ще има огромен период от време и публиката няма да знае какво е станало в него. Така ще се запази усещането за мистерия, което направи дебютната година толкова интересна. Важното е, че Дейвид вече знае, че не е луд, а е силен мутант, жертва на коварен паразит. Доскоро той беше луд в свят на нормални. Сега обаче паразитът е на свобода и подлудява всички около него, та той остава единственият нормален в свят на луди. Нямаме търпение да разберем как ще се развие тази идея във втори сезон, който идва през април.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата