Почина Урсула ле Гуин

„Любовта не съществува просто така, като камък. Тя трябва първо да бъде замесена като хляб, след което да бъде месена отново и отново.“

Ако някой твърди, че фантастиката е чисто мъжки жанр и жените трудно могат да пишат наравно със силния пол там, дайте му да прочете нещо на Урсула ле Гуин. Тя е неколкократен носител на награди Хюго и Небюла и е известна по цял свят с поредиците си „Землемория“ и „Хейнски цикъл“.

За огромно съжаление, тя вече не е сред нас. Вчера синът й съобщи, че тя е починала на 22 януари тази година, на 88-годишна възраст. Била е в лошо здраве през последните месеци и е завършила земния си път у дома, в Орегон, сред семейството си.

Ле Гуин е известна и талантлива както в научната фантастика, така и във фентъзито. Писала е както за космически кораби, така и за дракони. Но нейните творби се отличават с изключителна дълбочина на човешките образи и изтънчения социален коментар. Конфликтите в романите й се разрешават не толкова чрез битки и победи, а чрез сътрудничество и саможертви.

Дано почива в мир!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

рин

Жените наистина не ги бива много в писането на твърда фантастика, Урсула Ле Гуин обаче е единствената успяла във философската такава, извисявайки магическите си ноти над всички останали мамини девици.