stephen-hawking-20

Благодарим ти, Стивън Хокинг!

Брилянтният учен е починал.

Изображение с име: kratka istoriq na vremetoСветовноизвестният физик, космолог и математик Стивън Хокинг, който въпреки парализиращата си болест направи редица научни пробиви и публикува научнопопулярни книги с милиони продадени копия, е починал снощи на 76-годишна възраст. Светът вече е с една идея по-мрачно място, населявано от по-малко умно човечество.

Заедно с физика Роджър Пенроус, Хокинг смесва Теорията на относителността на Айнщайн с Квантовата теория и стига до извода, че времето и пространството започват с Голям взрив и свършват в черни дупки. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки. През 1974 г., той доказва, че черните дупки не са напълно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг, и е първото явление, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката. През 1981 г. той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983. С други думи, според него Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения, са нужни две допълнителни.

Изображение с име: kluchПрез 1963 година Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза, която с времето напълно го парализира. Според лекарите, болестта му трябва да го убие до няколко години, но той успява да оцелее много повече, като не се отказва да използва ума си за благото на човечеството. От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.

„Опитвам се да живея колкото може по-нормално и не мисля за състоянието си, не съжалявам за нещата, които ми пречи да правя, които не са чак толкова много“, пише Хокинг на сайта си. Той вярва, че бъдещето на човечеството е в космоса, но ще е трудно да се избегне катастрофа на Земята в следващия век.

Животът на Хокинг е филмиран в „Теорията на всичко“, а самият той е гостувал в много сериали, включително „Стар Трек: Следващото поколение“, „Футурама“ и „Досиетата Х“. Заедно с дъщеря си е автор на три детски книги. Връзката му с поп-културата и вдъхновяващата му история помагат изключително много за популяризирането на науката и интереса към нея.

Почивай в мир, Стивън Хокинг, и благодарим за всичко, което направи за нас и нашето просвещение!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата